A Be Smart! Hungarian Startup Event in Lissabon rendezvényen vehetnek részt február 14-16. között a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány 7. Be Smart startup versenyén elektromobilitás, illetve smart city témában nyertes startupok. A szervezők hat kiemelkedő vállalkozásnak biztosítanak lehetőséget a portugáliai bemutatkozáshoz és kapcsolatépítéshez.

A BVK és Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége által szervezett Be Smart! Hungarian Startup Event in Lissabon rendezvény keretein belül a nyertes startupok részt vesznek a lisszabonni Be Smart! – Smart City konferencia és üzleti fórumon, a viseui Smart City konferencián, emellett ellátogatnak az IBM kompetenciaközpontba, a MOBI-ba – az elektromobilitás és az önvezető autók szabályozásáért felelős portugál kormányzati háttérhivatal – és a Startup Lisboa inkubátorházba.

A startupok bemutatkozási lehetőséget kapnak önkormányzati szereplők, állami, a témában illetékes vezetők, a fenti területeken érintett vállalatok és szervezetek, inkubátorházak, befektetési alapok, vállalkozásfejlesztési szervezetek képviselői előtt.

A 7. Be Smart startup verseny elektromobilitás és smart city kategóriáinak nyertesei:

  • BeeRides a régió első repülőtéri közösségi autómegosztója. A Beeride az autótulajdonosok számára ingyenes parkolást biztosít a budapesti és a dortmundi reptéren, és lehetőséget arra, hogy teljes körű biztosítás mellett bérbeadhassák autójukat ide érkező turisták számára. Autóbérlők számára a BeeRides legjobb ár garancia mellett nyújt mobilitást.
  • Az Elektromega Kft. kifejezetten nagy össztömegű tehergépjárművek elektromos meghajtására szakosodott innovatív induló vállalkozás, teljesen környezetkímélő, nulla emissziós, elektromos meghajtású szemeteskocsikat épít, immáron sorozatgyártásra alkalmas, kipróbált és bevált prototípussal rendelkezik.
  • Mindtech által fejlesztett Drivealert, elősegíti az éberség megőrzését vezetés közben. Az alkalmazás megadott időközönként riaszt, így balesetmegelőzési funkciót tölt be. A hamarosan elkészülő PRO verzió egy fejre helyezhető Neurosky EEG fejpánttal méri az agyhullámokat és pislogást, melyből meghatározza a figyelmi szintet. Ha figyelmed lankad, az alkalmazás riaszt.
  • Qatalyst egy Ipari Inteligencia megoldás, információmenedzsment platform, amely autópari eszközökkel segíti a gyártó cégeket a folyamatosan növekvő követelményeknek való költséghatékony megfelelésben. Pontos, tényszerű, vizuális információt és adatokat biztosít a gyártásról, minőségről és hatékonyságtól. Segítség a tervezésben, döntéshozatalban, projektekben, új termékek bevezetésénél.  
  • Route4U fejlesztése egy kereshető és tervezhető akadálymentességi térkép, mely az akadálymentesség szintje szerint színezett helyek (kávézó, bolt, gyógyszertár, középület, stb.) mellett, a közösség által automatikusan naprakészen tartható járda adatokat is tartalmaz. Tömegközlekedési járat információk felhasználásával már garantáltan problémamentes háztól-házig navigációt kínál kerekesszékkel, babakocsival közlekedők részére.
  • Stringbike fejlesztése egy járók és mozgássérültek számára használható közlekedési- és rehabilitációs eszköz, melynek láncnélküli, zsinóros hajtástechnológiája, az un. „Push-Pull” handbike toló-húzó mozgással hajtott közlekedési eszközzé alakítja a kerekesszéket. A mozgás szélesebb sérültségi fokkal is használható, kíméletesebb az ízületekhez, az adott izomcsoportok (mell/hát) terhelése széles tartományban egymástól függetlenül állítható.