2015. december 21. hétfő, 11:48
FIFA, Blatter, Platini, FBI, korrupció, etikai bizottság, UEFA, labdarúgás
Ha marad a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottságának döntése, akkor a volt FIFA és a volt UEFA elnök nem rúg többet labdába.

Nyolc évre tiltotta el a FIFA etikai bizottsága a labdarúgással kapcsolatos minden tevékenységtől Sepp Blattert és Michel Platinit. A különböző korrupciós ügyeket a FIFA és az UEFA volt vezetője ma is tagadja. Hogy ezek valóságtartalmáról meg lehessen győződni, ahhoz bírósági ítélet kellene. Lehet, hogy később lesz az is.

Mindenestre a FIFA döntésétől függetlenül az FBI is nyomoz, s a következő hónapokban látunk még – a jelen állás szerint – nem is annyira meglepő jelentéseket arról, hogy ki kit fizetett le, hová tűntek el, vándoroltak eurómilliók, ki hogyan jutott gigantikus haszonhoz.

Egy ideje úgy tetszik, hogy megindult a világ labdarúgásában a megtisztulási folyamat, a foci fekete gazdaságának kifehérítése, a kis- és nagyobb királyok trónfosztása. A FIFA egyelőre nagyon az út elején jár. A labdarúgásánál ma nincs a világon népszerűbb sportág, a legtöbben nézik és a legtöbben játsszák (természetesen és főleg nem csak profi szinten, hanem a magyar egykori grundokon épp úgy, mint a Copacabana homokján), egész egyszerűen nem lenne szükség kenőpénzekre, korrupcióra, kiskirályokra.

A hatalom sokszor megszédíti az embereket, akinek sok van, még többet akar. Van, aki tisztességesen gyarapodik, más viszont elképzelni sem tudja, hogy valaha megbukhat a törvénytelen üzleteken. Az ügyeskedők biztosak benne, hogy őket nem érheti baj. Tévednek. Vagy legalábbis jó lenne hinni, hogy előbb-utóbb minden tilosban járót kiállítanak.

A világ labdarúgása a hatalmasnál is hatalmasabb üzlet. Ezer szállal kötődik a gazdaság különböző szereplőihez, alig találunk olyan területet, amelyre ne lenne hatása az internettől kezdve a kereskedelmen át az iparig. A játékot olykor elrontják a kiskirályok. Naiv feltételezés lenne, ha azt gondolnánk, hogy nem fogják a jövőben is. Ezért is fontos hír, hogy Blattert és Platinit kiírták a világ labdarúgásából. Nem példát statuáltak velük, hanem azt tette az etikai bizottság, ami elkerülhetetlen volt. A történetnek nyilván nincs vége, az etikai bizottságnak lesz még bőven tennivalója, és „sport” ügyekben is nyomozhat az FBI.

Valami mégis elkezdődött. És ez nem kis dolog.

Szerdahelyi Csaba


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja