Június 29-én megjelent az első két 2017. évi pályázati felhívás, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg.

A két felhívás keretében a Pest megyei települési önkormányzatok számára 4 milliárd forint lesz elérhető a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztése, további közel 5 milliárd forint pedig egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

A felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetését vagy helyben hasznosítását, a települések árvíz-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentését. A pályázat keretében elnyerhető támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a további környezeti káresemények megelőzése érdekében Pest megye településeinek önkormányzati tulajdonban lévő belterületi csapadékvíz elvezetési, csapadékvíz-gazdálkodási rendszere tovább bővüljön, korszerűsödjön, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz-elvezető rendszerek rendezésre kerüljenek. A konstrukció támogatja a települések belterületének védelmét a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól. A rendelkezésre álló 4 milliárd forint támogatási keretből egyenként 40-300 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei települések.

Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére irányuló pályázat célja, hogy elősegítse az önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztését, az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését. Az alapellátáshoz sorolt szolgáltatások fejlesztésének keretében a háziorvosi szolgálatnak (felnőtt, gyermek, vegyes praxis), a fogorvosi szolgálatnak, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásnak és a védőnői szolgálatnak helyt adó épületek, épületrészek fejlesztésére, új épület építésére, továbbá a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra fejlesztésére is lehetőség van. A rendelkezésre álló 4,8 milliárd forint támogatási keretből egyenként 10-200 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei települések.

A pályázati felhívások és a hozzájuk kapcsolódó részletes útmutatók elektronikusan elérhetők a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár honlapján.

Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére irányuló felhívásra 30 napos felkészülési időszak után, 2017. július 28-tól adhatók be a pályázatok. A felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére irányuló felhívásra 45 napos felkészülési időszakot követő első munkanaptól, várhatóan 2017. augusztus 14-től nyújthatók be a pályázatok.

A kormány 2016 júniusában döntött arról, hogy 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire. A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a kormány azt kívánja ellensúlyozni, hogy a Közép-Magyarország régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014-2020 közötti időszakban. A kormány már korábban döntött a Közép-Magyarország régió kettéválasztásáról, így 2020 után Pest megye már valós fejlettségének megfelelő mértékben, a konvergencia régiókkal azonos feltételek mellett férhet majd hozzá az európai uniós forrásokhoz – olvasható az NGM közleményében.

A 2016-2021 között e célra a hazai költségvetésből rendelkezésre álló 80 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati rendszerben, a Pest Megye Önkormányzatával együttműködve használja fel, oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítja a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a Pest megyei polgárok jólétének növeléséhez. A Kormány döntése alapján a felhasználható forrás legalább 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja.

A 2017-ben megjelenő további felhívások tartalmáról és ütemezéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan egyeztet Pest Megye Önkormányzatával. A legfrissebb pályázati hírekről a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár honlapja nyújt tájékoztatást.

Nemzetgazdasági Minisztérium