Egy januári ebéd alkalmával Patakfalvi Réka hosszan beszélgetett az élet dolgairól barátnőjével, Bóta Katalinnal. Akkor merült fel, mi lenne, ha közösen valami nagyon szépbe kezdenének. Az élet tele apróbb-nagyobb csodákkal, ők is sokkal több jót kaptak, mint rosszat, jó lenne átadni valamit a sok jóból.

Patakfalvi Réka, a Continental Group társtulajdonosa, a Hotel Parlament igazgatója (képünkön balra, Bóta Katalinnal) ezernyi emberrel találkozik, tisztában van vele, hogy mennyit számítanak a kapcsolatok, milyen fontos a kapcsolati tőke és tudja, hogyha sok jó ember valami mögé áll, abból csak jó dolog sülhet ki. A januári ebéd után Katival megfogalmazták, hogy szükség van egy alapítványra, melynek célja a segíteni vágyók és a segítségre szorulók összekapcsolása, valamint meghatározott projektek mentén adományok gyűjtése és szétosztása gyerekekkel kapcsolatos szervezeteknek.

Nyolc hölgy egy célért

Az ötletet tettek követték, s ma már nyolc hölgy azon dolgozik, hogy a hétköznapi csodák testet öltsenek. Bejegyzésre vár a CsodaPont Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Patakfalvi Réka, míg alapítója Bóta Katalin, aki a mindennapokban a Deutsche Bank AG Magyarországi Fióktelepének vezérigazgató-helyettese. További tagok: Feller Adrienne, Fodor-Kassai Mónika, Hegyi Nóra, Kamuthy Eszter, Dr. Nagy Judit-Csilla és Pelejtei Edit.

A nyolc hölgy között találunk újságírót, HR-cég tulajdonost, ügyvédet, coachot, aromaterapeutát és cégvezetőt, PR-igazgatót, akikben az a közös, hogy rengeteg kiváló ötletük, rengeteg energiájuk van, és tudják kit, hogy kell megszólítani. Ahogy Patakfalvi Réka mondja: híd-szerepet töltenek be.

Az ötlet megszületése óta még egy év sem telt el, ám a CsodaPont már eddig is sok mindent tett. A hölgyek rendszeresen találkoznak, napi munkájuk mellett szervezik az akciókat, mindenki újabb és újabb kapcsolatokat hoz. Úgy tűnik, a nők különösen érzékenyek, nyitottak a világ rezdüléseire, mélyen átélik a szomorúságot és a fájdalmat, empatikusan ráéreznek arra, ha segíteni tudnak.

Dráma és öröm a Bókay Klinikán

Réka szerint ezek a „munkatalálkozók” sokszor egyfajta lélekápolással is felérnek, jó érzés a többiektől tanulni, energiát meríteni. Rékának nagyon sokat segített a CsodaPont abban, hogy feldolgozza a két és fél évvel ezelőtti traumáját, amikor kisbabáját elveszítette. A Bókay Klinikán mindent megtettek a baba életéért, de sajnos nem tudták őt megmenteni. Ma már tud róla beszélni, elfogadta, ami történt, és boldogan mosolyog, hogy júniusban érkezik a kisfiuk, akit férjével, Flesch Tamással (a Continental Group vezérigazgatójával) már nagyon várnak.

Mivel az életben nincsenek véletlenek, nem csoda, hogy az első adományok a Bókay Gyermekklinika Alapítványához jutottak – mind a cég két szállodájától, mind Kati cége dolgozóinak áldozatos gyűjtése kapcsán. Kati lánya is ezen a klinikán küzdött az életéért születésekor, és a csodához akkor is az orvos és nővér csapat emberfeletti munkájára volt szükség. Most jócskán van mit visszatörleszteni.

Réka biztos benne, hogy ebben a „visszaadásban” sok jó ember tud részt venni, olyanok, akik annak ellenére, hogy számtalan keserves élethelyzeten vannak túl, a bajból merítkezve, építkezve nyitottak mások felé vagy olyanok akik fontosnak tartják, hogy a saját komfortzónájukból kilépve másokért felelősséget vállaljanak. Ezt ma nagyon hivatalosan úgy mondjuk, hogy társadalmi felelősségvállalás, ami líraibbra fordítva annyit tesz: adni, tenni és segíteni jó.

Jótékonysági ruhavásárból meséskönyv

Ezt érezte a CsodaPont csapata, amikor például szeptemberben jótékonysági ruhavásárt szerveztek a MOM bio piacán. Mindenki vitte a gardróbból a már nem hordott, de gyönyörű darabokat. Mások is csatlakoztak az akcióhoz, s ami a lényeg: jöttek a „vevők”, akik örültek, hogy kikkel találkoztak, és örültek, hogy mihez adják a forintjaikat.

Mert ekkor a CsodaPont már arra gyűjtött, hogy november végén megjelentethessen egy meséskönyvet, aminek mi más is lehetne a címe, mint: Adni öröm. A könyvet ezer példányban nyomtatták, a nyomdai költségeket a ruháik eladásából befolyt összegből fedezték. A könyveket odaajándékozzák gyermekintézményeknek, és majd háromezer forintért meg is lehet vásárolni azokat, miután az alapítvány bejegyzésre került. Az így befolyt összegből természetesen újabb adományokat kapnak gyerekintézmények, alapítványok és  kórházak.

A könyvben olvasható mind a nyolc, CsodaPontos hölgy meséje, s ott vannak más, ismert nők történetei is. Kedvcsinálóként álljon itt a névsor: Beck Andrea, Bosnyák Viktória, Egerszegi Krisztina, Farkasházi Réka, Kandász Andrea, Kumin Viktória, Lévai Eszter, Mörk Leonóra, Ördög Nóra, Pálfi Kriszta, Papp Diána, Pásztory Dóra, Soós Dóra és Völgyesi Gabi. Volt, akit teljesen ismeretlenül kértek fel, s persze mindenki igent mondott. Réka egyik kedvence például Egerszegi Krisztina meséje, de mások biztos beleszeretnek más szép történetekbe is.

Tanítanának a középiskolákban

A jövő év a CsodaPont életében a könyv után egy újabb nagy vállakozásról és a tanításról szól majd. Tavasszal több középiskolát és gimnáziumot keresnek meg, hogy ősztől – akár klub foglalkozások keretében – átadják tapasztalatukat, tudásukat pénzügyi ismeretekről, üzletről, marketingről, a testük és lelkük csodáiról, az érzelmekről, az érzések kifejezéséről és megmutatásáról.

Lehet, hogy készül jövő karácsonyra egy újabb meséskönyv – ezzel szerintem hagyományt is teremthetnének. Ötletből nem lesz hiány, hiszen már most is sokan jelentkeznek a CsodaPontnál, hogy üljenek le egy kávéra vagy egy ebédre. Mert ahogy tudjuk: ebéd közben nagy dolgok tudnak születni.

Szerdahelyi Csaba