Összesen közel 300 millió forint bírságot szabott ki az IDW Consulting, a Goldstein Brokers és a Goldstein Equitas társaságokra az MNB, mert a cégek engedély nélkül gyűjtötték és forgatták magyarországi ügyfelek pénzét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett IDW Consulting LLC, a Seychelle-szigeteki Goldstein Brokers Ltd. és a panamai Goldstein Equitas INC S.A. elnevezésű társaságok végeznek-e jegybanki engedélyhez kötött befektetési, vagy pénzügyi szolgáltatási tevékenységet – írja közleményében a jegybank.

A MNB a Goldstein Brokers és a Goldstein Equitas társaságokkal szemben már az eljárás közben ideiglenes intézkedés elrendelését tartotta szükségesnek, ezért 2015. november 24-én közzétett végzésében – az eljárást lezáró döntéshozatalig – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély vagy bejelentés nélkül, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

A vizsgálatai során a jegybank megállapította, hogy az IDW Consulting és a Goldstein Brokers társaságok kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtöttek betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket többnyire magyar ügyfeleiktől, azonban nem rendelkeztek e pénzügyi szolgáltatási tevékenységre jegybanki engedéllyel.

Az IDW Consulting – értékpapírnak nem minősülő – ún. „Peak unit” értékesítésével valósította meg az engedély nélküli szolgáltatást, a Goldstein Brokers pedig pénzügyi eszközökbe történő befektetés céljából vett át ügyfélpénzeket, anélkül, hogyténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna. A jegybanki eljárás feltárta továbbá, hogy a Goldstein Equitas társaság az MNB engedélye nélkül végzett – a jellemzően magyar befektetők pénzeszközeivel – befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősülő portfóliókezelést.

Mindezek nyomán az MNB az IDW Consultingot 30 millió forint, a Goldstein Brokerst 228 millió forint, a Goldstein Equitast 39 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy az MNB engedélye nélkül pénzügyi -, illetve befektetési szolgáltatási tevékenységet végezzenek. A jegybank piacfelügyeleti eljárása során – bűncselekmény gyanúja miatt – rendőrségi feljelentést is tett.

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB különös súllyal vette figyelembe, hogy mindhárom társaság a vonatkozó jogszabályokat súlyosan és ismétlődően szegte meg, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges – befektetők védelmét biztosító – személyi, tárgyi, technikai feltételekkel sem rendelkezett. Súlyosító körülménynek számított továbbá, hogy a társaságok a tevékenységük jogszerűségének – félrevezető és hamis – hangsúlyozásával rosszhiszemű magatartást tanúsítottak ügyfeleikkel szemben.

Az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az EU-n kívüli, jellemzően off-shore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, s esetükben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül – hívta fel a figyelmet a jegybank.

Hangsúlyosan ajánlott ezért, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről. Éppen ezért az MNB már korábban közzétette honlapján a most bírságolt társaságokra vonatkozó figyelmeztetést is.