Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forint keretösszegű pályázattal támogatja a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálást. A vissza nem térítendő forrásokra 2019. június 17-tól pályázhatnak víziközmű-szolgáltatók, érdekképviseleti szervezetek, konzorciumi partnerként önkormányzatok, felsőoktatási intézmények és civil szervezetek.

A kormány célja, hogy a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos, ivóvíz megtakarításra és a lakossági eredetű szennyezés megelőzésére összpontosító szemléletformálási programok kidolgozását, végrehajtását ösztönözze. Az ivóvízminőség-javító és szennyvízelvezetést célzó feladatok sikeres megvalósításához elengedhetetlen a háztartások környezettudatosságának növelése. Az infrastrukturális fejlesztéseket ki kell egészíteni a vizek jobb minőségét biztosító szemléletformáló akciókkal is, amelyek a környezetterhelés csökkentését szolgálják.

Támogatás elsősorban a természeti erőforrások – ezen belül kiemelten az ivóvízkészlet – tudatos, fenntartható és takarékos használatával, védelmével, a szennyezés megelőzésével kapcsolatos információk és ismeretek átadására, majd a tudásszint előrehaladásának mérésére is adható.

Az egy pályázó számára megítélhető alsó összeghatár 5 millió forint. A víziközmű-szolgáltatók legfeljebb 150 millió forintot, az érdekképviseleti szervezetek maximum 25 millió forintot nyerhetnek el a rendelkezésre álló forrás erejéig. Az egymilliárd forintos keretösszeget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a Kohéziós Alap és a hazai költségvetés társfinanszírozásban biztosítja.

A részletes feltételek a pályázati felhívásban, itt érhetőek el.

(Forrás: ITM Kommunikáció)