A magyar kormány megemeli a kárpátaljai magyar pedagógusok jövedelem-kiegészítését, akik így az évi 180 ezer forint helyett 270 ezer forintos juttatásban részesülhetnek – jelentette be Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

Az intézkedéssel 800 millió forintból, mintegy ötezer magyar pedagógusnak tudnak segíteni Kárpátalján. Jövedelem-kiegészítést biztosítanak a betegeikkel magyarul beszélő orvosoknak, az egyházi dolgozóknak, művészeti iskolák dolgozóinak is.

A fentieken túl mintegy hatezer óvodás és kisiskolás étkeztetését is finanszírozza a magyar állam. Összesen több mint 4 milliárdos alapfinanszírozást nyújtanak az intézményrendszer működésére, s emellé jött még tavaly egy 2,7 milliárdos fejlesztési forrás.

A magyar kormány gazdasági fejlesztési keretet is biztosít, részben vissza nem térítendő támogatásra, részben kedvezményes hitelre – írja a kárpátalja.ma.

Semjén Zsolt rámutatott: a háborús helyzet, nagy szegénység, általános szociális problémák azzal a veszéllyel járhatnak, hogy az ottani magyarság – tanárok, orvosok – elmennek nyugatra. Mivel a cél, hogy szülőföldjükön maradjanak a magyar államnak állami funkciókat kell átvennie. Igyekeznek minden támogatást megadni, hogy a pedagógusok mellett az orvosok, az egyházak képviselői is Kárpátalján maradjanak a jelenlegi nehéz helyzet ellenére.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kiemelte: jelenleg a tanárok átlagfizetése ötvenezer forintnak felel meg, miközben az árak nem sokkal különböznek a magyarországiaktól.