A NAV Szakértői Intézete és az adóhivatal Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya összefoglalta az 5 százalékos sertéshúsáfával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 2016. január 1-jétől hatályos módosítása kapcsán, az Áfa tv. 3. számú mellékletének I. része egy új, 49. ponttal egészült ki, melynek következtében – az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén – az alábbiak szerint meghatározott termékek értékesítése is az 5 százalékos adómérték alá tartozik.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 176. § (13) bekezdés a) pontja értelmében az Áfa tv-ben vámtarifaszámra való hivatkozással meghatározott termékek vonatkozásában a Kereskedelmi Vámtarifa 2002. július hó 31. napján hatályos besorolási rendjét kell irányadónak tekinteni. Ennek megfelelően jelen Tájékoztató a 2002. évi július 31-én érvényes Kereskedelmi Vámtarifa rendelkezései alapján készült.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részének 49. pontja a Kereskedelmi Vámtarifa 2. Árucsoportjába tartozó termékek kapcsán tartalmaz előírást. A 2. Árucsoportba az élelmezési célra alkalmas hús (vágási melléktermék és belsőség) sorolandó.

Ide tartozik minden élelmezési célra alkalmas állat húsa tőkehúsként, félbehasítva, negyedelve, darabolva stb., az alábbiakban felsorolt állapotban, előzetesen forrázva vagy hasonló módon kezelve is, de nem főzve:

  • frissen (beleértve, ha a húst, vágási mellékterméket és belsőséget a szállítás idejére ideiglenesen sózással tartósították),
  • hűtve, azaz hőmérséklete általában, 0 C° körülire csökkentve,
  • fagyasztva, a termék fagyáspontja alá hűtve, azaz teljesen átfagyasztva,
  • sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve,
  • gyengén cukrozva vagy cukros vízzel meglocsolva,
  • fehérjét bontó enzimekkel (például papainnal) porhanyósítás céljából kezelve.

A fent leírtaknak megfelelő állapotban lévő húsokat akkor is a 2. Áruosztályba kell osztályozni, ha légmentes csomagolásban vannak.

Az emberi fogyasztásra alkalmas húsok, a fenti módokon megmunkálva akkor is a 2. Árucsoportba sorolandóak, ha azokat állateledel – például kutya- vagy macskaeledel – előállítására használják fel. Azonban az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok nem sorolhatóak a 2. Árucsoportba.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részének 49. pontja alatt meghatározott 0203 vámtarifaszám alá a sertéshús osztályozandó friss, hűtött vagy fagyasztott állapotban. E vámtarifaszám alá tartozik mindenfajta házi- és vadsertés húsa, továbbá a szalonnás sertéshús és hasonló zsírral vastagon rétegezett hús, valamint a zsiradék húsréteggel.

Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy annak, hogy egy termék értékesítésére 5 százalékos adómérték vonatkozzon, a termék Áfa tv-ben hivatkozott besorolási szám alá tartozása mellett feltétele az Áfa tv-beli szöveges meghatározásnak való megfelelés is. Tekintve, hogy az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részének 49. pontja a „Házi sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva” szöveges meghatározást tartalmazza, az 5 százalékos adómérték nem vonatkozik minden 0203 vámtarifaszám alá tartozó termékre. Vaddisznóhús értékesítése esetén az 5 százalékos adómérték nem alkalmazható.

Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részének 49. pontjában kivételként meghatározásra került 0203 11 10 és 0203 21 10 vámtarifaszámok alá az alábbi áruk tartoznak:

  • 0203 11 10: friss vagy hűtött, egész vagy fél házi sertés;
  • 0203 21 10: fagyasztott, egész vagy fél házi sertés.

A kivételként meghatározott vámtarifaszámok alá tehát a friss, hűtött vagy fagyasztott, egész vagy fél házi sertés osztályozandó.

Az „egész- vagy félsertés” kifejezés a 0203 11 10 és a 0203 21 10 vámtarifaszámok alkalmazásában az alábbiakat jelenti: a levágott egész házi sertést, amelyet kivéreztettek és kizsigereltek és amelyről a szőrt és a körmöket eltávolították. A félsertést az egészből nyerik úgy, hogy kettéválasztják az összes nyaki-, háti-, ágyéki- és keresztcsigolyákat, valamint a szegycsontot és az ülő-fancsontot az összeköttetés középvonalán keresztül.

A fenti két vámtarifaszám alá tartoznak az egész és félsertések fejjel, lábakkal, szalonnával, vesékkel, farokkal vagy rekeszizommal együtt vagy azok nélkül; a félsertések a gerincvelővel, az aggyal és a nyelvvel együtt vagy azok nélkül; a kocák egész- és fél teste csecsekkel (tejmirigyekkel) vagy anélkül.

A kivételként meghatározott vámtarifaszámok alá tartozó termékek az Áfa tv. 3. számú melléklet I. részének 23-24. pontjai alapján már 2014. január 1-jétől 5 százalékos adómérték alá tartoznak.