Több mint 7600 új cég indult az első negyedévben Magyarországon – ez 2014 eleje óta a legmagasabb érték – ugyanakkor a cégtörlések száma is jelentősen nőtt, vagyis nem állt még helyre a stabilitás a cégvilágban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója kifejtette: cégalapítási szempontból erős volt már 2018 utolsó negyedéve is, de az idei első negyedév adata 5 százalékkal még azt is meghaladta.

A szakember szerint ugyanakkor a többi céginformációs mutatót megnézve még korai lenne stabilan növekedő cégstruktúráról beszélni. Az első negyedévében 10 418 céget töröltek, ami több mint 13 százalékkal haladja meg a tavalyi utolsó negyedévit. Ez drasztikus emelkedésnek számít, miután az elmúlt egy-két évben már beállni látszódtak a cégtörlési számok. Egyetlen negyedév alatt a működő cégek 2 százaléka szűnt meg.

A céginformációs igazgató szerint elméletben lehetséges a cégek egészséges cseréjéről is beszélni, de a fluktuációs indexek már hosszú évek óta magasak, és a gyakorlat azt mutatja, hogy az új alapítású cégek döntő többségben erősen köthetők korábbi vállalkozásokhoz.

Az Opten adatai szerint a felszámolások száma is tovább emelkedett, az első negyedévben 1563 felszámolási eljárást tett közzé a cégbíróság.

Az Opten-Cégfluktuációs index – amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez –  első negyedéves értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Az index megyei szinten nézve Zalában, Vasban és Veszprémben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta a vizsgált időszakban.

(Forrás: MTI)