Felosztották a piacot, egyeztették áraikat, minimális közvetítői jutalékot határoztak meg a magyarországi lakásközvetői piac legnagyobb szereplői, a Duna House és az Otthon Centrum. A kartell miatt a társaságokat összesen több mint 75 millió forintra bírságolta a GVH.

Összehangolta árpolitikáját, egyúttal bizalmas, üzleti információkat osztott meg egymással keresztértékesítési együttműködéseik keretében a Duna House Holding Nyrt. (DHH) és az Otthon Centrum Holding Kft. (OCH), valamint a Duna House Franchise Szolgáltató Kft. (DHF) és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. (OCF) – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményéből.

A GVH jogsértőnek találta a DHF és az OCH által, a franchise hálózatok tagjainál alkalmazandó megbízási díjak meghatározását (azaz, a minimum jutalékok alkalmazását), és a franchise partnerek működési területére vonatkozó korlátozásokat. A különböző jogsértésekért összesen 75 millió 680 ezer forint bírságot szabott ki a GVH a vállalkozásokkal szemben.

A GVH vizsgálata szerint a két hálózat egyeztetéseket folytatott 2013 áprilisa és 2014 júniusa között. Megosztották egymás között a kizárólagos megbízásokat, így növelve a két hálózat bevételeit, és erősítve piaci pozícióikat. Megbeszélték az együttműködéssel érintett területeken alkalmazandó százalékos és fix összegű megbízási díjak (megbízási jutalék vagy kötési jutalék) mértékéről.

Egyeztették a keresztértékesítéskor felmerülő, a vevőoldali értékesítőt megillető jutalékot, meghatározva annak minimum százalékát és összegét, valamint az adható kedvezmény mértékét. Emellett egyes érzékeny üzleti információkat (így a DHF és az OCF egyes értékesítési folyamatait, valamint megbízásállományát érintő egyes adatok) is megosztottak egymással.

A GVH döntésében megállapította még, hogy a DHF és az általa létrehozott ingatlanközvetítői hálózat tagjai közötti, valamint az OCH és az általa létrehozott ingatlanközvetítői hálózat tagjai közötti szerződések meggátolták (vagy tiltással, vagy szankciók alkalmazásával) a franchise partnerek szabad árképzését, és megtiltották a megbízásfelvételt más franchise partnerek területén a DHF esetében 2003. és 2015., az OCH esetében pedig 2004. és 2015. között.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához – releváns forgalomként – az egyes ingatlanközvetítői franchise-rendszerek működtetéséből származó díjak időarányos nettó összegét vette figyelembe. A versenyhivatal értékelte azt is, hogy az eljárás alá vont vállalkozások piaci részesedése jelenleg meghatározó az érintett piacon, bár a jogsértések kezdetén alacsonyabb piaci részesedéssel rendelkeztek.

A GVH ezen ügyben is nyilatkozattételre hívta a vállalkozásokat, és megkérdezte tőlük, hogy részt kívánnak-e venni egyezségi kísérletben az eljárás gyors és eredményes befejezése érdekében. Ez után az ügyben a vállalkozások egyezségi nyilatkozatokat nyújtottak be, amelyekben egyebek mellett önkéntesen elismerték a jogsértés elkövetését, így a GVH a velük szemben alkalmazott bírságot – a versenytörvény új, tavaly december 16-ától hatályos rendelkezései értelmében – 30 százalékkal csökkentette.

Az egyezségi eljárás lényege, hogy a versenyhatóság 10-30 százalékkal csökkenti a bírság összegét, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri az általa elkövetett jogsértést az elé tárt bizonyítékok alapján, továbbá lemond részletesebb irat-betekintési, nyilatkozattételi, tárgyalás tartására irányuló és bírósági jogorvoslati jogáról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához. Az egyezségi eljárás nemcsak a hatóság, hanem a vállalkozások számára is jelentős költség-megtakarítást eredményezhet.

Ezen túl a 30 százalékos bírságcsökkentési kedvezmény növelhető is, ha az eljárás alá vont vállalkozás egyúttal részt vesz az engedékenységi programban is, amellyel akár 50 százalékos bírságcsökkentést is elérhet. Az egyezségről további részletek itt, a GVH-val való egyéb együttműködési lehetőségekről információk itt olvashatók.

A GVH a sikeres egyezségi eljárás után csökkentett bírságot szabott ki a társaságra, valamint leányvállalatára, a DHF-re, amelynek összege csoportszinten 49,65 millió forint. A GVH határozatában méltányolta, hogy a Duna House szándéka nem jogsértés elkövetése volt – idézte az MTI a DHH-nak a BÉT honlapján közzétett közleményét.

A társaság hangsúlyozta: működési gyakorlatát a GVH által indított eljárást követően rövid időn belül úgy alakították át, hogy megfeleljen a versenyjogi szabályozásnak. Ennek eredményeképpen a határozat nem érinti a Duna House csoport jelenlegi működését, ideértve az Otthon Centrum csoporttal fennálló hatályos együttműködési megállapodását sem.

Az Otthon Centrum azt közölte: 2013 áprilisa óta működnek együtt a kizárólagos megbízások értékesítésében a DHH-val és hálózatával. A határozat szerint az együttműködés jelenlegi formájában nem kifogásolható. A 2013 áprilisa és 2014 júniusa közötti időszakban az együttműködés egyes elemei jogsértőnek minősültek, ám a versenyhivatal méltányolta, hogy a szubjektív szándék nem a jogsértésre irányult.

Az Otthon Centrum a GVH vizsgálatának kezdetekor átalakította folyamatait, biztosítva a versenyjogi szabályoknak való megfelelést. Az együttműködés 2014 júniusa óta minden szempontból megfelel a jogi követelményeknek – szögezték le közleményükben.