2017. október 11. szerda, 12:30
Szlovákia, egészségügy, gyógyszerellátás, gyógyszertár
A szlovák egészségügyi minisztérium néhány hónappal a bevezetése után meg akarja változtatni a gyógyszerkiadás jelenlegi rendszerét.

A nagykereskedőnek 48 órán belül egy adott gyógyszertárba kell szállítani a gyógyszert abban az esetben, ha a patikában nincs meg az adott gyógyszer, és a páciens nem jut hozzá – írja a hirek.sk.

Az új szabály szerint a hétvégeken és ünnepek idején az időpont meghosszabbodik:  a legközelebbi munkanapon jut el az adott gyógyszer a gyógyszertárba - áll az egészségügyi tárca gyógyszerekről szóló törvényének módosító javaslatában.

„Felmértük, hogy csak 1-2 olyan páciens volt, aki a rendszer működése óta hétvégén jelentkezett a gyógyszerért. A rendszer nagyon költséges, hiszen a disztribúciós láncok folyamatosan készenlétben állnak“ – mondta Tomáš Drucker (Smer-SD), az egészségügyi tárca vezetője.

A minisztérium azt állítja, hogy  a rendszernek köszönhetően, amely a gyakorlatban április óta működik, megszűnt több gyógyszer esetében a gyógyszerhiány.

A Gyógyszerek és Egészségügyi Segédeszközök Szállítóinak Szövetsége pozitívan értékelte a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint megszűnik a hétvégi szállítmányok kötelezettsége.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja