Május 7-től online is beadhatják hitelkérelmüket a nulla százalékos kamat mellett elérhető Lakossági Energiahatékonysági Hitel iránt érdeklődő ügyfelek. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) weboldaláról elérhető online alkalmazás segítségével otthonról, kényelmesen és gyorsan nyújtható be a hiteligénylés, a dokumentáció kitöltésében pedig számos magyarázat, útmutató, illetve videó is segíti az igénylőket.

A fejlesztési folyamat az ügyfelek igényeire épül, ezért az MFB elsőként a legszélesebb célcsoport, a lakossági ügyfelek számára fejlesztett olyan alkalmazást, amelynek segítségével az interneten, akár otthonról is benyújthatják hitelkérelmüket a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramban elérhető, európai uniós forrásokra.

Az Online Hitelkérelmi Rendszerben magánszemélyek adhatják be hiteligényüket 5 millió forintos hitelösszegig. A hiteligénylés egy gyors regisztrációt követően elindítható, a hitelkérelem kitöltését pedig bármikor szüneteltetheti, majd később folytathatja az ügyfél. Az ügyfelek a beruházás tervezésével, átgondolásával párhuzamosan, folyamatosan feltölthetik a már rendelkezésre álló adatokat, azaz nem kell minden információt egy alkalommal megadni. A hiteligényléshez szükséges dokumentumokat az ügyfelek fel tudják tölteni az online felületre.

Az internetes hiteligénylés során az érdeklődők telefonon is kaphatnak segítséget. A regisztrációval kapcsolatban az MFB munkatársai, a dokumentáció kitöltésében pedig az MFB Pontokat üzemeltető hitelintézetek telefonos ügyfélszolgálata nyújt szakértő támogatást banki nyitvatartási időben.

A hiteligénylés teljes folyamata elvégezhető az Online Hitelkérelmi Rendszerben, a hiteligénylőnek csak az interneten benyújtott kérelem hitelesítésére kell személyesen befáradnia az online alkalmazásban kiválasztott MFB Pontra. A hitelbírálatot követően már csak a szerződés személyes aláírása van hátra, amely szintén a kiválasztott MFB Ponton végezhető el.

Az európai uniós forrású Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram (GINOP-8.4.1/A-17 és VEKOP-5.2.1-17) keretében az energiahatékonyság javítására, vagyis többek között homlokzati hőszigetelésre, födémszigetelésre, nyílászáró cserére, világítás- és fűtéskorszerűsítésre igényelhető visszatérítendő forrás. Emellett a hitelösszeg fordítható megújuló energia felhasználására, ide tartoznak a napelemes, napkollektoros rendszerek, valamint a hőszivattyús és biomassza hőtermelő berendezések.

A piaci feltételeknél jóval kedvezőbb hitel kamatozása a teljes futamidő alatt nulla százalék, a minimális önerő 10 százalék, a futamidő akár 20 év is lehet. Az igényelhető hitelösszeg családi házak esetében minimum 500 ezer, maximum 10 millió forint, míg társasházak és lakásszövetkezetek esetében minimum 500 ezer, maximum 7 millió forint.  5 millió forint hitelösszeg alatt nem szükséges fedezetet bevonni, azaz az ingatlanra nem kerül jelzálog bejegyzés.

A lakossági energiahatékonysági hitelhez nem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat-és árfolyamkockázattal számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell visszafizetni.

Az online hitelkérelem mellett természetesen az érdeklődők továbbra is benyújthatják hiteligényeiket az országszerte 642 helyen megtalálható MFB Pontokon is. Az 5 millió forintot elérő, illetve azt meghaladó igény esetén minden esetben az MFB Pontok egyikét kell felkeresnie az ügyfélnek.

Az Online Hitelkérelmi Rendszerről, az MFB Pontokról és az európai uniós hitel- és kombinált hitelprogramokról minden információ elérhető a www.mfb.hu weboldalon. (MFB)