Mérlegelni kell, hogy egy nagyobb áruházba való utazásunk költsége megtérül-e azzal, ha ott olcsóbb a vétel, vagy a közeli írószerboltban érdemes vásárolni, ahol az esetleges magasabb árak mellett jó minőségű termékekkel is találkozhatunk – olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatójában.

Fogyasztóvédelmi szempontból az egyik legfontosabb tényező az iskolaszerek biztonságossági kérdése – hangsúlyozzák az NFH szakemberei.

A gyermekek alkotás közben sokszor a ceruza és a radír szájba vételével önkéntelenül is veszélynek teszik ki magukat, hiszen egy nem az előírásoknak megfelelően gyártott eszközből káros anyagok is juthatnak a szervezetükbe. Például egészségre ártalmasak a PVC anyagú radírokban esetleg jelen lévő tiltott lágyítószerek, melyek szájon át vagy a bőrön keresztül felszívódhatnak. Kockázatot jelenthetnek a színezésre használt krétákban, ceruzákban nem megfelelő mennyiségben előforduló nehézfémek is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az elmúlt években vizsgált számos radírt, festő- és színezőeszközt. A vizsgálat eredménye különösen biztató a korábbi évek negatív tapasztalataival összehasonlítva, és arra enged következtetni, hogy a gyártók a biztonsági előírások figyelembevételével – elkerülve a tiltott lágyítószerek alkalmazását – módosították gyártási technológiájukat.

A vizsgálati jelentésről bővebben itt olvashatnak.

Mint számos más termékcsoportnál, az írószereknél is megjelentek az élelmiszerrel összetéveszthető kiszerelési formák, mint például a gyümölcsformájú radírok. Ezek az apró méretük miatt akár fulladásveszélyt is jelenthetnek. Az élelmiszerrel való összetéveszthetőség ennél a termékkörnél jelenti talán a legnagyobb veszélyforrást, hiszen az írószerek jelentős részének a gyermekek a felhasználói. Ezért javasoljuk, hogy elsősorban valóban radír kinézetű terméket válasszanak.

A szakemberek ezért azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy lehetőség szerint szaküzletben vásároljanak, és inkább a minőséget tartsák szem előtt. Elképzelhető, hogy egy jó minőségű termék drágább, ugyanakkor valószínűleg hosszabb távon fogja kiszolgálni gyermekünket, mint az olcsóbb, de gyengébb minőségű termék. Nem ritka, hogy az olcsóbb, silányabb minőségű termék gyorsan tönkremegy, elhasználódik, akár már a megvételkor sem alkalmas a megfelelő használatra.

A tanszerek árától függetlenül az írószerek körében is vannak szavatossági jogaink. A tanszerekre ( úgy, mint általában bármilyen más jellegű termékre is) vonatkozóan a fogyasztót 2 év szavatossági jog illeti meg. Azaz ennyi időn van lehetőségünk a minőségi kifogás előterjesztésére.

A 2 év szavatossági idő alatt a termékkel összefüggő kifogást a vásárlás helyén a kereskedővel szemben kell előterjeszteni, lehetőleg minél hamarabb, a hiba felfedezését követően. Érdemes tehát a nagybevásárlás után otthon átnézni a tanszereket, hogy ne érje csalódás a gyermeket a rossz, vagy használhatatlan eszköz miatt, illetve a családot se érje anyagi kár. A panaszról a kereskedő jegyzőkönyvet köteles felvenni, melynek másodpéldányát át kell adnia a fogyasztó részére.

A blokkot, nyugtát, számlát, jótállási jegyet (köznapi szóhasználatban „garanciajegyet”) minden esetben (legalább hat hónapig, jótállásos termék esetében egy évig) érdemes megőrizni, ugyanis ezen dokumentumokkal igazolható, hogy hol, mikor és mennyiért vásároltunk.

A tanszerekkel kapcsolatosan jellemzően nem érkeznek panaszok a hatósághoz, azonban az általános tapasztalat az, hogy az olcsóbb, silányabb minőségű termékek gyorsabban tönkremennek, elhasználódnak, akár már a megvételkor sem alkalmasak a megfelelő használatra, ezért hosszú távon gazdaságosabb egy jobb minőségű, megfelelő kivitelű terméket vásárolni.