Több mint nyolcszázezer polgár rontotta el idén bevallását, sokan pedig késve, akár hónapokkal a májusi határidő után adták le a nyomtatványokat – írja a Magyar Idők.

Fél évvel az adóbevallás határidejének letelte után is akadhatnak olyanok, akik nem adták még le a tavalyi évről szóló adóbevallásukat – erre lehet következtetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivőjének szavaiból.

Kis Péter András az idei bevallási időszak tapasztalatai kapcsán a Magyar Időknek úgy fogalmazott: még ősszel is érkeztek 2014-es nyomtatványok a szervezethez. Összességében százezres nagyságrendű lehet azok tábora, akik figyelmen kívül hagyták a törvényben rögzített május 20-ai dátumot. Az okok persze változatosak lehetnek. Egyesek hanyagság miatt kerülhettek ilyen helyzetbe, másokat a szabályok ismeretének hiánya, a tájékozatlanság sodorhatott késedelembe.

Azok közül is sokaknak akadt dolga utóbb a bevallásukkal, akik nem csúsztak ki a májusi határidőből. Az adóhivatal összesen 840 ezer levelet küldött ki a hibás nyomtatványt leadó magánszemélyeknek.

– Sokszor okozott problémát idén is, hogy a polgár nem írta alá az iratot – mondta a gyakori hibákról, hiányosságokról a szóvivő.

– Mások a sorokat tévesztették el, vagyis nem oda írtak be bizonyos számokat, ahova kellett volna. Megint mások a megfelelő rubrikákat töltötték ki ugyan, ám helytelen értékeket tüntettek fel a dokumentumon. Ezek mellett a hivatalnokok nem egyszer azért keresték meg az adófizetőket, mert az érintettek nem jelölték meg, hogy a visszajáró adót mely bankszámlára vagy postai címre küldje el a NAV.