Szerda este nyilvánosságra hozták a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi ponthatárait, amelyeket a felvi.hu oldalon is közzétettek. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 112 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára, és ki hol kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára azt mondta, izgalmas és sikeres perióduson vannak túl: 78 900 jelentkezőt vettek fel, 3 ezerrel többet, mint tavaly. Ha a jelentkezők számához viszonyítjuk a felvettekét, akkor többen boldogok, mint szomorúak – jegyezte meg Bódis József, hozzátéve: akiknek nem sikerült bejutniuk a felsőoktatásba, még pótfelvételizhetnek.

Horváth Zita, a tárca felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy állami támogatással mintegy 62 ezren, míg önköltséges formában csaknem 17 ezren tanulhatnak tovább. A nagy többséget az elmúlt évekhez hasonlóan alapképzésre vették fel: csaknem 54 ezer jelentkezőt. Osztatlan képzésben több mint 7 ezren, mesterképzésben 11 ezren vehetnek részt az ősztől. Még mindig a nappali munkarend a meghatározó – jegyezte meg Horváth Zita.

Alap- és osztatlan képzésre a legtöbb, csaknem 6 ezer jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. Ugyanakkor nagy vidéki intézmények is az első tíz közé tudtak jutni: a második a Debreceni Egyetem, a harmadik a Szegedi Tudományegyetem, az ötödik a Pécsi Tudományegyetem lett. A negyedik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szerezte meg – ismertette a helyettes államtitkár.

A legmagasabb ponthatárokat felvonultató szakok között említette a mechatronikai mérnökit, az ápolás és betegellátást (gyógytornász), valamint a nemzetközi biztonság- és védelempolitikait. Mechatronikai mérnök alapszakon például 440 volt a ponthatár a BME-n, és 463,7 az átlagpontszám a lehetséges 500-ból.

Horváth Zita kiemelte, hogy a legtöbb jelentkezőt felvett alapképzések között olyanok találhatóak, amelyek a Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia szerint fontosak, így például a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a programtervező informatikus vagy a gazdálkodási és menedzsment szak.

Ami a mesterképzéseket illeti, ott pszichológiára vették fel a legtöbb jelentkezőt, mintegy 560-at. Második a vezetés és szervezés, harmadik a kommunikáció- és médiatudomány, negyedik a nemzetközi tanulmányok szak.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke hangsúlyozta, hogy a felvételizők többsége, csaknem 86 százaléka már elektronikusan, ügyfélkapuval hitelesítette a jelentkezését. Ügyfélszolgálatukra mintegy 24 ezer telefonos, 17 ezer e-mailes és 2500 személyes megkeresés érkezett, továbbá megfogalmazása szerint „drámaian” sok, 50 millió letöltés jellemezte a felvi.hu-t 5 millió látogatás mellett az elmúlt időszakban, így az oldal az ország talán legnépszerűbb honlapja volt.

A szerdán kihirdetett ponthatárok, a felvételizőknek kiküldött sms-ek még nem hivatalosak, a hivatalos besorolási döntés augusztus 5-éig születik meg – hangsúlyozta Gloviczki Zoltán. Közölte, hogy jogszabálysértésre hivatkozva tizenöt napon belül közigazgatási per indítható az OH eljárása ellen.

Azok, akik most nem felvételiztek vagy nem jártak sikerrel, részt vehetnek a pótfelvételiben. Ezt a felvi.hu-n hirdetik meg jövő hétfőn. A jelentkezési és hitelesítési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 26-án állapítják meg – közölte az OH elnöke. Pótfelvételizni kizárólag elektronikus úton, egyetlen helyre lehetséges, a meghirdetett képzések nagyrészt önköltségesek.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)