Az Oktatási Hivatal (OH) bemutatta a felsőoktatásban tanuló és végzett hallgatók munkaerőpiaci életútját elemző Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatait bemutató interaktív online felületet.

A diplomantul.hu honlap – az adatok felhasználóbarát megjelenítésével – egyedülálló know-how alapján támogatja a köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt. Adatállományában önálló, egyéni keresést tesz lehetővé. A 2019. szeptember 10-én az Érték és Minőség Nagydíj Pályázaton Digitalizációért Nívódíjat nyert DPR több kutatási modulból álló összetett rendszer, amelynek különleges értéke a kérdőíves és az adatintegrációs vizsgálatok együttes, egymást kiegészítő jelenléte.

A felsőoktatással, a végzést követő munkavállalással kapcsolatban számos eltérő vélemény, várakozás, akár tévhit létezik. Az interaktív, online keresőfelület tényadatokkal válaszol a pályaválasztás előtt álló fiatalok legfontosabb kérdéseire: mit tudnak kezdeni a diplomájukkal (milyen munkát tudnak végezni), várhatóan lesz-e állásuk, mennyi idő alatt helyezkedhetnek el, mennyit kereshetnek egy adott képzési terület-szak végzettjeiként, hogyan nézhet ki a karrierpályájuk diplomásként.

A DPR hiánypótló adatbázisában minden képzési terület szerepel, így minden felsőfokú képzéssel kapcsolatban tartalmaz olyan információt, amely csak itt érhető el. A hallgatók továbbtanulási motivációinak, képzéssel szembeni elvárásainak, munkaerőpiaci várakozásainak, valamint képzési és elhelyezkedési stratégiáinak könnyebb megismerése érdekében a pályakövetési adatokat elemző gyorsjelentés és az adatokat egyszerűen láttató infógrafikák is készültek.

A DPR interaktív, online felülete a „Rendszerszintű fejlesztések és hozzáférés bővítését szolgáló ágazati programok a felsőoktatásban” (EFOP-3.4.5-VEKOP-17-2017-00001) című projektben jött létre. A teljes felsőoktatási projekt az Európai Unió 1,931 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

(Forrás: MTI/OH)