Nőtt Magyarország kiberfenyegetettsége a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest a Kaspersky Lab orosz kiberbizonsági vállalat negyedéves kimutatása, a Kaspersky Security Bulletin szerint.

Az internetes böngészéssel kapcsolatba hozható kockázatot 2,940 millió esetben semlegesítettek a Kaspersky Lab védelmi szoftverei a KSN (Kaspersky Security Network) rendszerben résztvevő magyarországi számítógépeken tavaly a negyedik negyedévben. A felhasználók 27,6 százalékát érte a negyedév folyamán a webes böngészésből eredő támadás, ezzel Magyarország a 38. a globális veszélyeztetettségi ranglistán a kimutatás adatai szerint. A harmadik negyedévben az 53. helyen állt Magyarország a böngészés kockázati rangsorában. Akkor 2,975 millió kártevőt semlegesítettek a Kaspersky Lab termékei a KSN hálózatban, és a felhasználók 26,6 százalékát érte támadás. Lokális kockázatot, azaz különféle adathordozókon, USB, CD és DVD meghajtókon terjedő kártevő szoftvert 3,525 milliót fedeztek fel a cég termékei tavaly október-decemberben Magyarországon. A felhasználók 38,0 százaléka volt kitéve ilyen jellegű kockázatnak.

Magyarország, mint veszélyforrás a 43. helyen szerepelt a tavalyi negyedik negyedévben a kiberfenyegetések ranglistáján. A cég adatai szerint a globális kibertámadások 0,02 százaléka, 123 ezer támadás indult el magyarországi szerverekről. A ranglistát az Egyesült Államok vezette a negyedik negyedévben a támadások 45,12 százalékával. A második legtöbb támadás, az összes 21,48 százaléka Hollandiából indult, a harmadik legtöbb pedig Németországból, 6,45 százalék. Az öt legnagyobb veszélyforrás közé még Franciaország került be 5,39 százalékkal és Oroszország 2,09 százalékkal – áll az orosz cég kimutatásában.

(Forrás: MTI)