Megemelte a kormány a roma nők foglalkoztatását támogató pályázatban az egy munkakörre maximálisan igényelhető támogatási összeget.

A roma nők foglalkoztatását célzó, a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programjának keretében márciusban megjelent pályázat keretösszege 3,15 milliárd forint. Az egy munkakörre igénybe vehető pályázható összeg az eredeti kiírás szerint minimum 3,5 millió, maximum 6,3 millió forint volt, a felső határt most a kormány 10 millió forintra emelte. A támogatásból az alábbiakat kell kötelezően megvalósítani:

  • 24 hónapos minimum heti 40 órás támogatott foglalkoztatás;
  • 24 hónapos támogatott foglalkoztatás lejárta után legalább azonos munkakörben és feltételekkel a célcsoporttag minimum 12 hónapos továbbfoglalkoztatása;
  • a támogatott foglalkoztatás időszakában a célcsoport beilleszkedését segítő és munkavégzését támogató mentor alkalmazása minimum 6 hónapon, de maximum 24 hónapon keresztül (kizárólag a kedvezményezett alkalmazásában álló munkavállaló végezheti a mentori feladatokat);
  • a célcsoporttag számára munkaruha és/vagy védőruha beszerzése (vonatkozó jogszabályi előírások alapján).

Egy pályázó maximum 30 munkakörre nyújthat be támogatási kérelmet, így 3,5 és 300 millió forint közötti összeget lehet igényelni.

Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és fenntartóik, valamint köznevelési intézmények és fenntartóik pályázhatnak 2019. április 5-ig.

A célcsoport:

  • a projektben történő bevonásukkor 18. életévüket betöltött, de 55 életévüket el nem érők, akik a 2011. évi CLXXIX. törvény 13. § alapján tett nyilatkozatban roma önazonosságukat vállalják, és
  • munkanélküliek vagy inaktívak, és
  • legalább általános iskolai végzettséggel rendelkeznek.

A projekt az ország hat kevésbé fejlett (észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, közép-dunántúli, nyugat-dunántúli, dél-dunántúli) régiójára terjed ki, azokban fejti ki hatását. A közép-magyarországi régió területén lakóhellyel rendelkező célcsoporttag képzése csak azzal a feltétellel támogatható, ha bejelentett tartózkodási hellyel (lakcímkártyával igazolt) rendelkezik a kevésbé fejlett régiók valamelyikében. A közép-magyarországi régió területén lévő képzési helyszínen megvalósuló képzés nem támogatható.