Országosan csaknem 154 ezer álláskereső vett részt abban a programban, amely a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiacon való elhelyezkedését javítja, közülük közel 44 ezren már munkában állnak.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával 2011 májusától 11,3 milliárd forintot fordítottak arra, hogy segítsék az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, az 50 év felettiek, a roma nemzetiségűek, a gyermekgondozásból visszatérők, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők visszatérését a munka világába – mondta Kelemen Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium projektmenedzsere kedden Salgótarjánban.

A programban résztvevő 153 ezer 725 álláskereső közül 75 ezren vettek részt képzésben, és 65 ezer 600-an végezték el a tanfolyamokat. Az egyéni programokat 113 ezren fejezték be sikeresen, 43 ezer 917 ember pedig már el is helyezkedett.

Több mint 300-féle képzést indítottak. Legnagyobb számban (5500-an) az angol és német középfokú nyelvvizsgát szerezték meg az érintettek, és háromezren végezték el a targoncavezetői tanfolyamot. Szociális gondozónak és ápolónak 2500-an, szakácsnak kétezren tanultak – ismertette a projektmenedzser.

A programban bér- és járuléktámogatásokat nyújtottak, valamint az egyéb szolgáltatások közé tartozott a keresetpótló juttatás a képzés idejére, vagy a hozzátartozó gondozásának támogatása is.

Prioritást kapott az esélyegyenlőség: a résztvevők közül több mint 23 ezer ember roma származású, továbbá a nőket és a férfiakat megközelítőleg 50-50 százalékban vonták be a programba.

Októbertől 2018 végéig hasonló céllal zajlik az Út a munkaerőpiacra című, 102 milliárd forintos kiemelt projekt, amelybe 96 ezer álláskeresőt vonnak be a konvergencia régiókból.

A Nógrád megyei eredményeket Tamási Ildikó, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője, és Sólyom Jánosné projektvezető ismertette. Elmondták, hogy Nógrádban 4,4 milliárd forintból 6042 álláskereső kapott segítséget a négy év alatt. Közülük 2960-an vettek részt képzésben, és több mint 90 százalékuk szakképesítést, bizonyítványt szerzett.