A V4 országok legjobb startupjai mutatkoztak be augusztus 31-én a Bálna Budapest központban. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány „V4 EYES – Emerging Young EntrepreneurS” nemzetközi startup konferenciáján adták át a startup verseny díjait.

A BVK a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Management Intézetével, a varsói Mazovia Cluster ICT-vel és a prágai Cseh Élettudományi Egyetemen működő Point One üzleti inkubációs és co-working központtal rendezett V4 startup versenyén a legkülönbözőbb szektorokban tevékenykedő innovatív vállalkozások indultak.

Augusztus 30-án, a BVK székházában a szakmai zsűri tagjai a legjobb négyet választották ki a magyar, szlovák, cseh és lengyel startupok közül.

A díjakat a Bálna Budapest központban rendezett konferencián adták át. A nyertesek az online takarítás rendelést biztosító magyar Rendi, a menedzsment szimuláció terén fejlesztő cseh FactOrEasy, a gamification és e-citizens témában tevékenykedő lengyel DemosPlay, és az online vevőszolgálati fejlesztést kidolgozó szlovák Feedbacker lettek.

A győztesek tanulmányi körutat nyertek, mely során a négy főváros startup ökoszisztémájával ismerkedhetnek meg, és építhetnek kapcsolatokat. A körút november 23-án, a budapesti Startupok Éjszakáján zárul.

A konferencián szakmai előadásokat hallgathattak meg, és nemzetközi jó gyakorlatokat ismerhettek meg a látogatók. 

Arra törekszünk, hogy a valós piaci igényekre reflektáló ötleteket, termékeket felvonultató tehetséges, innovatív vállalkozások számára perspektívát teremtsünk a régióban, és minél nagyobb piacot tegyünk számukra elérhetővé – mondta nyitóbeszédében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese.

Dr. Bagdy Gábor budapesti főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a főváros célja, hogy a budapesti gazdasági innovációt és a vállalkozói kedvet erősítse, és egy olyan platformot biztosítson, ahol a startupok megfelelő partnerekre és támogatókra találhatnak.

Az EU versenyképességi indexe szerint mind a négy ország mutatója az innovációban jóval uniós átlag feletti, ami stabil alapot jelent a későbbiekre is – emelte ki Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke. Hozzátette, hogy jelenleg Európában a 64 millió fős összlakosságot képviselő V4 országokban emelkedik a legnagyobb mértékben a GDP.  

Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója az MKB Fintech program bemutatása kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális technológiák a jövő bankrendszerének meghatározó tényezői lesznek. Az MKB partnerekkel szeretné végrehajtani a fejlesztéseket, ezért nyitottak az értékes ötletek, kész termékek vagy a kettő közötti fázisban álló fejlesztések fogadására, támogatására.

Hamar Zoltán, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. műszaki vezetője az önvezető járművek fejlesztését szolgáló zalaegerszegi tesztpályáról tartott prezentációt.

Az első kerekasztal beszélgetés résztvevői – Nagy-Rébék Ferenc, a KKM Tudománydiplomáciai Főosztály főosztályvezető-helyettese, Mihalik Dávid, a Startup Hungary Központ vezetője, Szegner Balázs, Magyarország düsseldorfi főkonzulja és Szalai Piroska – az állami és fővárosi startup programok kapcsán felmerülő kérdéseket elemezték.

A figyelem felhívása Németországban a V4 országokban zajló kutatás-fejlesztésre, valamint a régiónk kreativitására és erejére fontos feladat. A négy országot képviselő startupok, és az innovatív kezdeményezések és megoldások együttes bemutatása több figyelmet vonz magára, várhatóan a hatást is ér el, ami hozzájárul a V4 országok versenyképességének növeléséhez – magyarázta Szegner Balázs.

Visegrádi elnökségünk egyik kulcsszava az innováció, mindent meg kívánunk tenni az elnökségünk alatt, hogy fejlesszük az innovációs kapcsolatokat a négy ország között, amire a startupok támogatása rendkívül jó lehetőséget ad – hangsúlyozta Nagy-Rébék Ferenc.

A második, V4 startup kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő országok kiemelkedő startupjai – Dogsie, Demosplay, Feedbacker, Rendi – mutatták be sikeres projektjeiket, és vitatták meg a startup világban való boldogulás titkait.