Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő évet zártak a magyarországi szállodák tavaly: a kelet-közép-európai régióban a második legmagasabb volt az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár-bevétel (Revpar) mutatója Ausztria után, Csehország előtt – tudatta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

A kereskedelmi szálláshelyek 5,2 százalékkal több, 12,5 millió vendéget és 3,8 százalékkal több, 30,9 millió vendégéjszakát regisztráltak tavaly. A külföldi vendégek 2,4 százalékkal, a belföldi vendégek 5,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron 9,3 százalékkal magasabb – összesen 510 milliárd forint bruttó árbevételt értek el tavaly. Ezen belül a szállásdíj-bevétel 8,3 százalékkal nőtt és 301 milliárd forintot tett ki. A vendéglátás bevétele 31,4 százalékkal 121 milliárd forintra emelkedett, az egyéb szolgáltatások bevétele 88,3 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal csökkent.

A külföldi vendégek 15,3 millió, a belföldiek 15,6 millió vendégéjszakát töltöttek el tavaly Magyarországon. Az előző évben még a külföldiek 115 ezerrel több éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint a magyar vendégek.

A külföldi szállásdíj-bevételek 7,7 százalékkal, a belföldiek 9,2 százalékkal emelkedtek tavaly.

Tavaly a legfontosabb küldőpiacok közül Csehországból 5,2, az Egyesült királyságból 2,5, Romániából 7,2, Spanyolországból 12,2, Ukrajnából pedig 41,2 százalékkal több vendég érkezett. Kétszámjegyű volt a növekedés az ázsiai, az amerikai, az izraeli, és a kínai vendégéjszakákban is. A német turisták vendégéjszakái 0,5 százalékkal, az orosz alig 1 százalékkal nőtt.

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal, 61,3 százalékra emelkedett 2018-ban.

Tavaly 2633 kereskedelmi szálláshely közel 79 ezer szobával és 219 ezer férőhellyel várta a vendégeket Magyarországon. A szobák száma 3,1, a férőhelyek száma 3,2 százalékkal nőtt.

A szállodaszövetség a KSH adatait kommentálva közölte: a kelet-közép-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország) a magyarországi szállodák Revpar mutatója (65,8 euró) a második legmagasabb volt Ausztria (79,2 euró) után és Csehország előtt (62,1 euró).

Figyelemre méltó a szállodaszövetség szerint, hogy Indiából és a Koreai Köztársaságból is több mint 18 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A Budapest-Közép-Dunavidéki régió 2018 évi vendégforgalma 10,4 millió vendégéjszaka volt, ez az országosnak 45 százaléka, a bruttó átlag szobaár itt közel 26 ezer forint volt. A második legnépszerűbb régió a Balaton, ahol 4 millió vendégéjszaka volt, bruttó 16 700 forintos átlagárral. Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az Észak-magyarországi régió szállodái, ahol a bruttó átlagár 19 109 forint volt tavaly – közölte a MSZÉSZ.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kifejtette: tekintetbe véve, hogy a turizmus-vendéglátás adja a bruttó hazai termék (GDP) több mint 10 százalékát, akkor egy közel 10 százalékos éves növekedés azt jelenti, hogy a magyar turizmus-vendéglátás 2018-ban a GDP-növekedésből legalább 1 százalékot tudhat magáénak. A magyar turizmus növekedése az amúgy is kimagaslóan növekvő GDP-emelkedését kétszeresen meghaladja már sokadik éve.

Rámutatott arra: ahhoz, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen 2030-ig, Csehországot meg kell előzni, és Ausztria teljesítményét megközelíteni.

Guller Zoltán szerint július elsejétől jelentős lépést tesz az ágazat a digitalizáció felé, amikor valamennyi magyarországi szállodát, december 31-től pedig valamennyi szálláshelyet online az MTÜ-höz kapcsolnak. Létrejön a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK). Jövőre az ágazat teljesítményéről nem februárban, hanem már január 2-án lesznek pontos adatok arról is, hogy hány vendég volt melyik országból a 3200 kereskedelmi- és a 32 ezer nem kereskedelmi szálláshelyen – mondta a vezérigazgató.

(Forrás: MTI)