Nyártól nem indíthatnak banki műveleteket azok az ügyfelek, akiket a pénzintézetek nem azonosítottak teljeskörűen.

Június 26-ig minden pénzügyi intézménynek el kell végeznie azon ügyfelei átvilágítását, akikkel 2017 júniusa előtt létesítettek kapcsolatot. Az ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok, dokumentumok postán, egyes intézeteknél pedig élő videóbanki vagy netbanki úton is megoldhatók.

Az átvilágítást a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény írja elő, ami 2017 júniusában lépett hatályba. A jogszabály alapján a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek meghatározott személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül a pénzintézeteknek ügyfeleik kiemelt közszereplői státusát is meg kell állapítaniuk – vagy nyilvánosan hozzáférhető adatbázis segítségével vagy az ügyfél által tett nyilatkozat alapján. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése.

A pénzügyi intézmények nyilvántartásai szerint az ügyfelek jelentős részéről még nem állnak rendelkezésre az új előírásoknak megfelelő adatok és dokumentumok.

(SZ)