Dráguláshoz, munkanélküliséghez vezethet a minimálbér-emelés – vallják egybehangzóan a vállalkozók és az elemzők Romániában.

Februártól 16 százalékkal, 1450 lejre nő a kormány által garantált legkisebb fizetés Romániában – írja a Krónika. Leginkább a kis- és közepes vállalkozásokat érinti negatívan az intézkedés, ami láncreakciót is kiválthat.

Hiszen akik mostanáig bruttó 1500 lej körüli összeget kerestek, azok nagy valószínűséggel 100-200 lejes fizetésemelést kérnek, miután a mostanáig náluk kevesebbet keresők fizetése utolérte az övékét.

A minimálbér-emelés miatt növekedhet a munkanélküliek száma – fogalmazta meg aggodalmait Kelemen Tibor. A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója szerint félő, hogy a megnövekedett bérköltségek miatt a vállalkozók egy része átszervezésre kényszerül, elbocsátja alkalmazottai egy részét.

„Már nagyon sok vállalkozó, elsősorban a kis- és közepes vállalkozások vezetői jelezték, hogy túl megterhelő számukra az 1450 lejes minimálbér és a járulékok kifizetése. Azt mondják, egy-két hónapot kivárnak, tesztelik, ki tudják-e gazdálkodni a megnövekedett költségeket. Nem kizárt, hogy tavasszal, amikor általában csökken a munkanélküliség, most éppen ellenkezőleg, növekedni fog” – mondta az igazgató.

A vállalkozók ágazatonként másként vélekednek a kötelező minimálbér-emelésről. A faiparban nagy érvágást jelenthet a minimálbér-emelés, különösen, ha a piac nem fogad el drágítást – mutatott rá Kádár Rezső. A Pro Wood faipari klaszter menedzsere kifejtette, saját cégénél már kiadta az első emelt fizetéseket, és kiszámolta, hogy a béralap a járulékos költségekkel együtt mintegy 30 százalékkal növekedett.

„Az év elején megemelkedett a villamos energia ára, arra számítunk, hogy a fa, vagyis a nyersanyag is drágulni fog, hiszen a tél folyamán kevesebb volt a vágás, ezek a minimálbér-növekedéssel együtt elkerülhetetlenné teszik a drágítást, amit nem biztos, hogy a piac elfogad” – osztotta meg félelmeit a vállalkozó.