Kompenzációs intézkedési csomag bevezetését javasolja a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos újlakás-építési forgalmi adó helyett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A szervezet hétfői közleményében hangsúlyozta: a lakásépítés pozitív lendülete megtörik, ha nem dolgoznak ki a megszűnő 5 százalékos kedvezményes lakásáfa helyett azt pótló kedvezményeket, az intézkedési csomagnak pedig mindenképpen egyenrangúan kellene kezelni az újlakás-építést a meglévő lakások felújításával.

A szakszövetség javasolja a forgalmi adó visszatérítésének kiterjesztését a kész lakás, lakóingatlan vételére, valamint az újlakás-építés részteljesítésekkel történő megvalósításához kapcsolódó áfa-visszaigénylés jelenlegi rendszerének fennmaradását is.

Indítványozzák, hogy a forgalmiadó-visszatérítési lehetőség a lakásfelújítások területére is terjedjen ki. A felújítási összköltség forgalmi adójának 30 százalékát, maximum 3 millió forintot lehessen visszaigényelni. A visszaigénylés feltétele legyen többek között a felújításra irányuló reális írásos szerződés részletes műszaki leírással, átlátható finanszírozással.

A kereskedelmi bankok 3-5 százalékos kamat mellett hitelezzék a lakásépítést, lakásfelújítást, forint alapon, hosszú távon kiszámítható feltételek mellett.

Az első lakáshoz való hozzájutásnál kortól függetlenül legyen állami hitelkamat-támogatás, ami 3 százalék körül tartja a hitelköltségeket.

Az ÉVOSZ javaslatai között szerepel, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szélesebb társadalmi kör részére legyen elérhető, egyebek mellett kortól függetlenül legyen kedvezményezett, aki kiskorú gyereket nevel.

A fiatal házasok lakhatását segítsék az önkormányzatok fecskeház építési programmal, ami kis alapterületű új bérlakások megépítése és üzemeltetése önkormányzati felelősségvállalás és részben finanszírozás mellett kötött, átlátható bérleti és üzemeltetési szerződések használatával, maximált bérleti díjak mellett.

A szakszövetség szerint az üresen álló, nem lakott mintegy 350 ezer lakás hasznosítására célszerű programot kidolgozni. Az energiatakarékos felújítási pályázatokat pedig már idén indokoltnak tartja újraindítani az ÉVOSZ. (MTI)