2016. március 8. kedd, 11:01
KSH, infláció, kereskedelem
Februárban a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, míg januárhoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek. Az idényáras élelmiszerek azonban 20,5, a cukor 17,5, míg az étolaj 13,8 százalékkal kerül többe, mint egy éve.

A KSH adatai szerint a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, míg az üzemanyagok ára jelentősen csökkent a múlt hónapban. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a februári fogyasztóiár-index alakulását egyértelműen az üzemanyagok árának jelentős, egy hónap alatt 3,7 százalékos csökkenése határozta meg.  

Az élelmiszerek árának emelkedése az idényáras élelmiszerek drágulásának tudható be - tette hozzá, jelezve: a sertéshús ára ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent egy hónap alatt, az áfacsökkentés hatása nagyrészt már januárban megjelent. Az éves maginfláció (üzemanyagárak nélkül) szezonálisan kiigazított értéke 1,4 százalékra csökkent a januári 1,5 százalékról. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított infláció 0,7 százalékos volt februárban, a januári 1,2 százalék után.

Januárhoz képest az élelmiszerek 0,5 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek 4,8, a cukor 2,5, az étolaj 1,2 százalékkal. Csökkent többek között 1,3 százalékkal a baromfihús, 1,2 százalékkal a sertéshús, és 0,8 százalékkal a liszt ára. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal, a szeszesitaloké, a dohányáruké, és a szolgáltatásoké egyaránt 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. Az egyéb cikkek ára 1,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,7 százalékkal. A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké 20,5 százalékkal, a cukoré 17,5, az étolajé 13,8 százalékkal. A sertéshús ára 17,5, a tejé 9,1, a sajté 6,4 százalékkal mérséklődött. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,6, a tartós fogyasztási cikkek 1,8, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért - gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek - 3,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent, ezen belül a palackos gázé 10,4 százalékkal. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja