Csaknem négy év telt el a krasznahorkaváraljai gyújtogatás óta, ám a közvetlenül a váron végzett munkálatokat a felújítás harmadik, zárószakasza előtt félbeszakította a tél.

A legfrissebb értesülések szerint a műemléket leghamarabb egy év múlva nyitják meg a látogatók előtt, de akkor is csak bizonyos részeit. Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere szerint a község a túl lassan folyó munkálatok miatt komoly összegeket veszít – írja a hirek.sk.

„Községünk évente hozzávetőleg 35 ezer eurót veszít az adókon és különféle illetékeken. A vár bezárását jelentős mértékben megérezték a helyi vállalkozók is, mert az idegenforgalom gyakorlatilag nem létezik. A tervező kiválasztásával kapcsolatos hosszadalmas eljárás, a közbeszerzés és az azt követő kivitelezés miatt a vár teljes megnyitását leghamarabb 2022 márciusára, azaz a tűzvész 10. évfordulójára becsülöm“ – fogalmazott a polgármester.

A vár a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNS) fennhatósága alá tartozik. „A pusztító tűz és az igényes felújítás után részenként valósítjuk majd meg Krasznahorkaváralja teljeskörű revitalizációját. Jelenleg a 2. szakasz kollaudációja, a vár befedése készül. Bízunk abban, hogy a vár 2017-ben vagy 2018-ban majd fogadhatja a látogatókat“ – nyilatkozta a múzeum szóvivője, Dagmar Brisudová.

 „Az ideiglenes tetőzetkészítés első szakaszának rejtett hibáit, amelyek az átadás utáni jótállási idő alatt bukkantak fel, csak az időjárás javulását követően, tavasszal küszöbölhetjük ki. A használt technológiák során ugyanis a levegő hőmérséklete nem csökkenhet 5 Celsius-fok alá“ – ismertette a múzeum szóvivője.

A történelmi fegyverek közül eddig 77 olyan darabot restauráltak vagy konzerváltak, amelyeket a tűz óta a brünni műszaki múzeumban őriznek. Összesen 342 tárgyról van szó, amelyek felújításába az egri Dobó István Múzeum és a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum is besegített, száz kevésbé megrongálódott darabot pedig házon belül tisztítottak meg és hoztak rendbe.