A törvényi változást követő fél éven belül megduplázódott azon munkáltatók száma, ahol munkavédelmi képviselőt választottak – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Míg tavaly a munkavédelmi hatóság által ellenőrzött munkáltatók mintegy 10 százalékánál működött munkavédelmi képviselő, a 2017 januári adatok szerint már 22,5 százalékuknál választottak képviselőt, így a munkavállalók érdekérvényesítő szerepének erősödésével a munkakörülmények hosszabb távú javulása is várható.

A munkavédelmi képviselők széles körű jogosítványokkal – tájékozódási, tájékoztatás-kérési, véleményezési, konzultációs, részvételi, döntés-előkészítési, kezdeményezési joggal – rendelkeznek. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2016 júliusában hatályba lépett módosításának eredményeként – a korábbi 50 fő helyett – a legalább 20 főt foglalkoztató munkáltatók esetében kötelezővé vált a munkavédelmi képviselők választásának megtartása.

A törvény fél év felkészülési időt biztosított a választás lebonyolítására, amely határidő 2017. január 8-án lejárt. Korábban mintegy 8000 munkáltatónál volt kötelező a munkavédelmi képviselő választás, a törvénymódosítást követően ez már mintegy 20000 munkáltatót érint.

A munkavédelmi hatóság az ellenőrzések során továbbra is vizsgálni fogja, hogy a munkáltatónál van-e munkavédelmi képviselő, különösen ahol a munkavállalói létszám ezt indokolja is – olvasható az NGM közleményében.