Csütörtökön folytatódott az „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” kkv-állásbörze a Bálnában.

A kétnapos rendezvényt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Budapest Főváros Kormányhivatala közösen szervezte. A megnyitóról és az első napról szóló összefoglalónk itt olvasható.

Az állásbörzéről emailben, hírlevélben és más csatornákon keresztül 17 ezer regisztrált álláskeresőt tájékoztatott a kormányhivatal – mondta el lapunknak Németh-Tóth Edit főszervező. A rendezvény első napján közülük több mint 1700 főnek adtak igazolást.

A börzén saját standdal megjelent 56 kiállító közül 48 munkáltató a kormányhivatal együttműködő partnereként hirdethette meg – ingyen – az álláshelyeit. Rajtuk kívül a hivatal munkatársai több mint 20 kkv több mint 100 állásajánlatát is közvetítették. Az álláskeresőket a rendezvényen 15 felkészült tanácsadó segíti, mentorálja – ez az extra szolgáltatás is hozzájárul ahhoz, hogy a börzével mindkét oldal résztvevői egyre elégedettebbek, hangsúlyozta Német-Tóth Edit.

Az álláshelyeket ajánló cégek között éppúgy akadnak nemzetközi nagyvállalatok, mint hazai kkv-k; néhány standot a KamaraOnline is felkeresett.

Az Auchan Magyarország Kft.-nek több okból is növelnie kell az alkalmazotti létszámot: az egyik, hogy elindult a házhozszállítás-szolgáltatás, a másik, hogy vasárnap is újra nyitva vannak. Az utóbbi játssza a főszerepet abban, hogy társaságnak legalább 200 pénztárosra van szüksége – a nyári szabadságolások indulása miatt egyre sürgősebben.

Az Audi 120–130 pozíciót ajánlott (kizárólag Győrben), ezek részben gyakornoki, részben teljes munkaidős lehetőségek.

A D2D Team Hungary Kft. profilja a személyes értékesítés, kkv-k számára villamos energiát, banki termékeket, biztosításokat, telekommunikációs szolgáltatásokat adnak el. Az állásbörzén helyszíni (budapesti), standos hitelkártya-értékesítésre keresnek 4–5 főt. Az „értékesítés” szó hallatán sokan megrettennek, így az „elérési arány” talán alacsonyabb, mint más területeken – magyarázza Zsódi Bence senior key account igazgató –, de így is megtalálják azokat, akik rendelkeznek a megfelelő affinitással.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Delego Kft. mintegy 50 különböző munkakört ajánl a börzére látogató álláskeresőknek – tájékoztatott Köves Balázs ügyvezető igazgató. A pozíciók zöme a feldolgozóiparban vár betöltésre, többségük autóipari, autóipari beszállítói, illetve elektronikai munkahely. A Delego nemcsak Budapesten, hanem az ország egész területén kínál álláslehetőségeket – tette hozzá a szakember.

Az EU-Clean Kft. főként szobalányokat keres budapesti szállodákba, 4, illetve 5 csillagos hotelek mellett hostelekbe is. A cégnél rengeteg pozíció van nyitva, de csak teljes, 8 órás munkaidőben várnak jelentkezőket – hangsúlyozták a KamaraOnline-nak. Megérte kijönni a börzére, sokan jelentkeztek – tették hozzá.

A Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nél jelenleg mintegy 50 kéményseprői állás vár betöltésre. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő szolgáltató Budapesten, több mint 200 kéményseprőt foglalkoztat. Az újonnan jelentkezőktől az elhivatottságot várják, akinek nincs végzettsége, azt ki is képzik – tudtuk meg a cég képviselőjétől.

Az ipari automatizálással foglalkozó Gamma Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft. villamos mérnököt, automatizálási mérnököt, C#-fejlesztőt, net-fejlesztőt és SCADA-fejlesztőt keres. A 2001 óta működő, magyar tulajdonú társaság 15 fős gyakornoki programot is indít, és büszke arra, hogy az informatikus szakembereket is meg tudja tartani.

A Menzies Aviation Hungary Kft. a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre keres munkatársakat. A repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó, a világ 36 országában – Magyarországon 2007 óta – jelen lévő, Budapesten több mint 200 főt foglalkoztató társaság autóbuszvezetőt, poggyászrakodót, elveszett poggyász ügyintézőt, földi utaskezelőt és eszközkezelőt keres.

Az NN Biztosító Zrt. 18 nyitott pozíciót hirdetett meg az állásbörzén. A társaság országos pénzügyi tanácsadó hálózatához keres diplomás közgazdászokat, akiknek az esetleg szükséges pénzügyi képzését is vállalják. Ebben a munkakörben a „40+” generáció előnyben van – tudtuk meg a társaság képviselőjétől, hiszen sokan szívesebben fogadják – például – a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos tanácsokat azoktól, akik nagyobb élettapasztalattal rendelkeznek.

Az 1984 óta működő Power Biztonságtechnikai Kft. műszaki szaktanácsadót, mérnököt, bolti értékesítőt és bérszámfejtőt keres, összesen 5–6 főnek tudna azonnal munkát adni. A társaság létszáma dinamikusan növekszik, jelenleg két budapesti és két vidéki telephelyük van, az új munkatársakat az óbudai üzlet várja a leginkább.

A Regio Játék az idén először jelent meg a kkv-állásbörzén. Az első napon több mint 100-an megfordultak a cég standján, közülük 30-an az önéletrajzukat is leadták, a Regio még legalább ennyit vár online is. A Regio Játék főként budapestiek jelentkezését várja eladó, pénztáros és áruházvezető-helyettes pozíciókba, de vidéki áruházaikban is vannak álláslehetőségek.

A Starjobs Magyarország több állásajánlatára is értékes, releváns pályázatot adtak be az álláskeresők, akik közül valószínűleg többen sikerrel is járnak majd – mondta Csaposs Noémi, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság szakmai igazgatója. Az állásbörzén kifejezetten jó légkör uralkodott, ami megkülönböztette más, hasonló rendezvényektől, és amit a látogatók is értékeltek – tette hozzá a szakember.

A Vajda Papír Kft. targoncásokat, gépkezelőket, gépmestereket keres, összesen 10–15 főt venne fel. A külföldre vándorlás miatt egyre nagyobb a munkaerőhiány, a Nyugat-Európában kínált 2–3-szoros bérekkel a magyarországi cégek nemigen tudnak versenyezni – mondja Mészáros Péter hr-igazgató, aki szerint a munkaerő-piaci mélypontot még nem értük el, az optimista becslés szerint 2017 második felében indulhat el a fellendülés.

KamaraOnline