Illegális motorolaj-kereskedő cégláncolatot számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az elkövetők csaknem 400 millió forint általános forgalmi adót (áfa) nem vallottak illetve fizettek be.

A feketepiaci hálózat Ausztriából szerzett be eredeti motorolajtermékeket, amelyeket belföldi nagykereskedőknek adtak el. Az áfát úgy csalták el, hogy cégláncolatot hoztak létre, amelynek tagjai fiktív számlázással fedezték az ügyletet – ismertette sajtótájékoztatón ankó László dandártábornok, az adóhatóság bűnügyi főigazgatója.

A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói szeptember végén Budapesten és öt megyében, összesen 27 helyszínen tartottak házkutatásokat. A négy gyanúsított közül kettő előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. Az akció során mintegy 250 millió forint értékben ingatlanokat, gépjárműveket, készpénzt és bankszámlákat foglaltak le, illetve zároltak, jelentős mennyiségű árukészletet is kivontak a bűnszervezet raktárából – mondta Vankó László. A fő gyanúsítottnál hatástalanított gépfegyvert, lőszert és hangtompítót is találtak, ezért a rendőrséget is értesítették.

Vankó László elmondta: a feketepiaci céghálózatról információk jutottak el az adóhatósághoz, a jelenleg is folyamatban lévő nyomozás idén januárban kezdődött. A büntetőeljárás üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult. 

A NAV bűnügyi főigazgatója hangsúlyozta, egyebek mellett azért is tekintik fontos célnak az adócsalás kiszűrését a gazdaságból, mert úgy látják, hogy a megtisztított ágazatokban a bűnszervezetek helyére jellemzően legális tevékenységet végző vállalkozások juthatnak be.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: adataik szerint a hazai kenőanyagpiac 60-70 ezer tonnára tehető éves szinten, ennek mintegy kétharmadát a szövetség tagvállalatai forgalmazzák Magyarországon. Kiemelte, a becslések szerint a felszámolt céghálózat által lebonyolított ügyletek körülbelül a 10 százalékát jelenthetik a hazai éves gépjárműmotorolaj értékesítésnek, így a feketepiaci szereplők kiiktatásának érezhető hatása lesz a legális piaci szereplők számára. (MTI)