A magyarok 73 százaléka szerint kizárólag az állam feladata, hogy gondoskodjon az egyén időskori anyagi biztonságáról – derült ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből.

Annak ellenére, hogy az aktív keresőknek közel 70 százaléka úgy véli, hogy a nyugdíja nem lesz elegendő az időskori kiadásainak fedezéséhez, csupán 17 százalékuk fektet nyugdíjcélú megtakarításokba. Az OTP Bank kutatásából az is kiderült, hogy a munkavállalók 66 százaléka azt tervezi, hogy a jelenlegi életszínvonalának fenntartása érdekében nyugdíjas korában is dolgozni fog.

Mindenki azt szeretné, hogy nyugdíjas évei alatt ne kelljen az anyagiak miatt aggódnia és élvezhesse egy élet munkájának gyümölcsét. A munkáltatók ebben hatalmas segítséget nyújthatnak a dolgozóiknak akár rendszeres hozzájárulás, akár időszakos munkáltatói adományok formájában. Utóbbit már tavaly is előszeretettel alkalmazták a cégek, hiszen több mint 140 millió forinttal támogatták így dolgozóikat, ami a tapasztalatok szerint kiváló motivációs eszköz is egyben – mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az idei évben a munkáltatói befizetésekre vonatkozó cafeteria jogszabályok változása újabb kihívás elé állította a pénztárakat, azonban a vállalatoknak a rendszeres hozzájárulás mellett továbbra is lehetősége van arra, hogy munkáltatói adományokkal támogassák dolgozóik öngondoskodását. Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezetője szerint az idei évben az adományok különösen népszerűek lehetnek a cégek körében, mivel az ilyen befizetések után a munkáltatót nem terheli adó és járulékfizetési kötelezettség.