Oroszország képes lenne átütemezni Ukrajna adósságát, az ukrán gazdaságnak pedig létfontosságú lenne ez a lépés – mondta Jacob Lew pénzügyminiszter.

Nem pusztán hárommilliárd dollár a tét, hanem az, hogy Ukrajna gazdasága talpon maradjon és a kormány folytathassa a reformokat. Kijevnek decemberben kell visszafizetnie Moszkvának 3 milliárd dolláros tartozását, ám Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök többször jelezte, hogy ezt nem teszik meg. Helyette felszólította Moszkvát, kezdjen tárgyalásokat az adósság visszafizetésének átütemezéséről.

Oroszország körüludvarlásához csatlakozott most az amerikai pénzügyminiszter is. Jacob Lew (a fotón) a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: ez a lépés segítene a kritikus helyzetben lévő Ukrajnán. Ráadásul Moszkva is jól járna, hiszen Ukrajna levegőhöz jutna, erősödhetne a gazdasága, s így később minden további nélkül fizethetne Oroszországnak.

Az amerikai pénzügyminiszter arra nem tért ki, hogy Kijev szerint a 3 milliárd dollár egy részét is el kellene engednie az oroszoknak. Az adósságkérdés miatt veszélybe kerülhet a Nemzetközi Valutaalap további ukrajnai hitelezési programjai is, ráadásul hitelminősítők szerint Ukrajnát az államcsőd fenyegeti.

A Kreml azt válaszolta a kijevi felvetésekre, hogy nincs miről tárgyalni.