Nem zárható ki a kereskedelmi háborúk kiterjesztése és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás felerősödése az elkövetkező hatéves orosz elnöki ciklusban – jelentette ki Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen.

Medvegyev szerint az orosz kabinetnek olyan makrogazdasági prognózist kell elfogadnia, amely a következő hároméves költségvetési perióduson túl, 2024-ig is érvényes.

A kormányfő szerint az előrejelzés mind az olajár, mind a GDP-növekedés, de más gazdasági mutatók szempontjából is nagyon óvatos, hogy a gazdaságpolitika a kedvezőtlen feltételek közepette is szavatolja a fejlődést és az életkörülmények javulását.

Mint mondta, 2019-ben strukturális változások indulnak majd meg az orosz gazdaságban és növekszik majd az üzleti és befektetői aktivitás is, a gyorsabb növekedés pályájára állítva a gazdaságot.

Medvegyev elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési minisztérium számítása szerint a növekedés üteme meg fogja haladni a 3 százalékot, elsősorban a jó exportpotenciállal rendelkező ágazatoknak, az infrastrukturális fejlesztéseknek és a lakóingatlan-építésnek köszönhetően. A tárca stabil reáljövedelem-növekedést vár, átlagosan mintegy 4 százalék körüli inflációt és kedvező munkaerőpiaci helyzetet.

Anton Sziluanov első miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter a kormányülést követően kijelentette, hogy Oroszország a szankciók további erősödése esetén lemondhat a külső hitelfelvételről és a deficitfinanszírozás belső forrásai felé fordulhat.

Sziluanov szerint az orosz kormány akkor sem fog kilépni a külső piacra, ha a belső hitelezőkre nyomás nehezedik majd, vagy ha a befektetők magasabb hozamot várnak majd el. (MTI)