Amerikai katonai szakértők szerint Oroszország egy év alatt 2 milliárd dollárt költhet a szíriai háborúra, ha ugyanolyan intenzitással harcol, mint az utóbbi napokban.

Az orosz védelmi költségvetés 2015-ben közel 50 milliárd dollár, így Moszkvának nem okozhat gondot, ha éves szinten 1-2 milliárdot a szíriai hadműveletekre fordít – állítják amerikai katonai szakértők.

Az orosz légi erő szeptember 30. óta folyamatosan bombázza Szíriában az Iszlám Állam célpontjait (megfigyelők szerint Aszad szír elnök ellenzékének állásait is), s a hadműveletbe szerdán bekapcsolódott a hadi tengerészet is. Erről az orosz védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin államfőt, mielőtt az elnök Szocsiba utazott volna, hogy egy jégkorong mérkőzéssel megünnepelje 63. születésnapját.

Arról persze nincs hír, hogy a veterán bajnokság nyitó mérkőzését követő zártkörű parti mennyibe kerül, de azt kiszámolták a szakértők, hogy egy év alatt minimum 1,3 milliárd dollárt költhet a Kreml a szíriai háborúra, ám ez az összeg 2 milliárd dollárig felkúszhat. A számítások alapja nem túl derűlátó, hiszen a háború további elhúzódását feltételezi.

Ugyanakkor az elemzők megjegyezték, hogy az Egyesült Államoknak napi 10 millió dollárba, vagyis évi 3,65 milliárdba kerül a szíriai és iraki katonai jelenlét. Összehasonlításul azt is közzétették, hogy amíg egy orosz vadászpilóta bére havi 150 ezer rubel (800 ezer forint), addig amerikai kollégája 12,5 ezer dollárt (3,4 millió forintot) keres.