2017. április 28. péntek, 12:45
Idén áprilistól a nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automatákon kötelező jelölni, milyen allergén anyagokat tartalmaz a berendezésből megvásárolható termék. A módosítás az előrecsomagolt árukat (például csokoládék, szendvicsek) kínáló gépeket nem érinti, mivel ezeknél az élelmiszerek csomagolásán találják meg a vásárlók az információkat.

Az élelmiszer-automatákból árult kávé, tea és egyéb italok esetében a nyomógombok mellett eddig csak a termék nevét olvashattuk. Emellett, amennyiben édesítőszert is tartalmaz, akkor az erre való utalást (például „Csokoládés cappuccino édesítőszerekkel” vagy „Citromos tea cukorral és édesítőszerrel”), valamint az azoszínezékek jelenlétét is fel kellett tüntetni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Idén áprilistól azonban a kötelezően feltüntetendő elemek kiegészültek a késztermékben jelen lévő, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolásával. Az előírás teljesítése megoldható a termék neve mellett az allergének felsorolásával (például „tejet tartalmaz”) vagy egy kódrendszerrel, amelynek magyarázata jól olvashatóan szerepel az automatán elhelyezett külön táblázatban.

A nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automaták esetében ezentúl fel kell tüntetni az élelmiszer nevét, valamint édesítőszerrel készített termékek esetében, hogy: „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” illetve a „Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” kifejezést. Tovább az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös AC (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R vagy Kosnilvörös A (E 124)] jelenlétéről: „…színezék(ek) megnevezése vagy E száma…, illetve, hogy "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.” Mindemellett fel kell sorolni minden, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot és terméket (például „tejet tartalmaz”).

Az automatákban árult előrecsomagolt termékek (például csokoládék, szendvicsek) jelölésének nem kell kívül az automatákon szerepelnie. A vásárló minden információt közvetlenül a termék jelölésén olvashat el, amelyen minden kötelezően feltüntetendő adatnak szerepelnie kell – írja közleményében a Nébih.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja