2016. január 27. szerda, 16:45
államadósság, Oroszország, Mongólia
Az orosz Szövetségi Tanács, a parlament felső háza szerdán úgy döntött, hogy elengedi Mongólia államadósságának 97 százalékát. Ulánbátornak így csak 3,8 millió dollárt kell visszafizetnie.

Mongólia néhány éven belül másodszor jár igencsak jól. A szerdai döntés értelmében a 174,2 millió dolláros adósságból mindössze 3,8 millió dollárt (valamivel több, mint 1 milliárd forintot) kell visszafizetnie Oroszországnak. Az indoklás szerint az adósság akadályozta volna a két ország közötti gazdasági együttműködést és a fejlődés lehetőségét.

Ennél nagyobb „üzlet” volt, amikor Moszkva 2003-ban a 11,4 milliárd dolláros hitelből 11,1 milliárd dollárt írt le. A mongolok néhány napon belül törlesztették a megmaradt 300 milliót.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség összegzése szerint az utóbbi húsz évben 140 milliárd dollár külföldi államadósságot írt le, vagy fizetett vissza Oroszország. Ebből a legnagyobb tételt Kubának engedték el (30 milliárd dollár), de Észak-Koreának is leírtak 11 milliárd dollárt. Moszkva a megszűnt Szovjetunió különböző tartozásaira 23,7 milliárd dollárt fizetett vissza 2006-ban.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja