Az Európai Bizottság új javaslata átláthatóbbá teheti a multinacionális vállalatok adózását.

A bizottság által szerdán beterjesztett javaslat célja az uniós országok bevételében évi 50–70 milliárd euró adókiesést okozó társaságiadó-kikerüléssel szembeni európai fellépés. Az adóhatóságok közötti információmegosztásra vonatkozó egyéb javaslatok kiegészítéseként e javaslat előírná az Unióban működő, globálisan évi 750 millió euró feletti árbevétellel rendelkező multinacionális vállalatok számára, hogy országonkénti bontásban tegyék közzé az arra vonatkozó alapvető információt, hogy az unión belül mely tagállamokban termelnek nyereséget és fizetnek adót. Ugyanezek a szabályok lennének alkalmazandók az Európában működő, de nem európai multinacionális vállalatokra is. Ezenfelül a vállalatok kötelesek lennének összesített adatokat közölni az unión kívül általuk fizetett adók tekintetében is.

A javaslatban foglaltak egyszerű és arányos eszközt jelentenek a nagy multinacionális vállalatok adóügyi elszámoltathatóságának fokozására anélkül, hogy ez érintené versenyképességüket. Az előírás több ezer, az unióban működő nagyvállalat számára válik majd alkalmazandóvá, ugyanakkor nem érinti a kis- és középvállalkozásokat.

A javaslat módosítani fogja a számviteli irányelvet (2013/34/EU irányelv) és ezáltal biztosítja, hogy a jelentős méretű vállalatcsoportok évente közzétegyék az elért nyereséget, valamint az esedékes és általuk fizetett adót országonkénti bontásban tartalmazó jelentésüket. Ezek az információk öt évig lesznek elérhetők. A kapcsolódó információk (árbevétel, alkalmazotti létszám és a tevékenységek jellege) lehetővé teszik majd a tájékozott elemzést, és valamennyi olyan uniós tagállamra kiterjednek majd, amelyben a vállalat tevékenységet folytat, emellett azokra az adójogrendszerekre is, amelyek nem felelnek meg a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó normáknak (ún. adóparadicsomok). Összesített számokat a világ más részeinek adójogrendszereit érintő műveletek tekintetében is rendelkezésre kell majd bocsátani. A javaslat kidolgozása során ügyeltek annak biztosítására, hogy a bizalmas üzleti információk ne váljanak nyilvánossá – emeli ki a bizottság közleménye.

A kötelező országonkénti jelentéstétel – az adókikerülésre vonatkozó legújabb bizottsági kezdeményezésekre építve, illetve kiegészítve azokat (IP/16/159) – lehetővé teszi majd a polgárok számára, hogy alaposan megvizsgálhassák a multinacionális vállalatok adózási magatartását. Másfelől ez a kötelezettség arra ösztönzi majd a vállalkozásokat, hogy abban az országban tegyenek eleget adózási kötelezettségeiknek, amelyben a nyereséget elérik.

A jelentéstétel támogatja majd a tagállamok adórendszereinek jobb megismerésére vonatkozó erőfeszítéseket is, valamint elősegíti a meglévő kiskapuk és eltérések azonosítását, és ezáltal átláthatóbbá teszi a társasági adó kikerülésének okait és következményeit.

A javaslat szorosan összefügg a közigazgatási együttműködési irányelvnek a tagállamok által 2016 márciusában politikai szinten jóváhagyott felülvizsgálatával, melynek értelmében bizonyos multinacionális vállalatok kötelesek országonkénti jelentést benyújtani az uniós adóhatóságokhoz. Ez a felülvizsgálat végrehajtja az OECD BEPS cselekvési tervét, amelyet a G20-országok vezetői fogadtak el 2015 novemberében Antalyában.

Az irányelvre vonatkozó javaslatot a bizottság benyújtotta az Európai Parlamenthez és az Európai Tanácshoz. Elfogadása esetén az új irányelvet az unió valamennyi tagállama a hatálybalépéstől számított egy éven belül köteles átültetni nemzeti jogába.