Január 1-jétől hat hónapig Hollandia tölti be az EU Tanács elnöki posztját. Az Európai Parlament sajtósai holland képviselőket kérdeztek arról, hogy mit várnak a következő fél évtől.

A tisztet betöltő tagállam célja, hogy közelebb hozza az EU-s politikát az állampolgárokhoz és hozzájáruljon a növekedéshez. A holland elnökség prioritásai a migráció és nemzetközi biztonság, az innováció és munkahelyteremtés, stabil államháztartás a tagállamokban és az eurózónában, valamint az előremutató éghajlat- és energiapolitika.

Esther de Lange (néppárti)

Nehéz időket élünk, nem lesz könnyű dolga Hollandiának, hiszen az Európai Uniót külső és belső válság fenyegeti. Azt remélem, hogy az ország mindent megtesz, hogy erősítse Európa egységét az elkövetkezendő hat hónapban.  A legfontosabb, hogy közös külső határvédelmet hozzunk létre, a szárazföldön és a tengeren egyaránt. Ha Európa nem tudja elérni, hogy kevesebb gazdasági bevándorló érkezzen, akkor az emberek nem fogják támogatni a háborús menekültek befogadását sem, akiknek viszont valóban szükségük lenne a segítségre. A társadalom konkrét válaszokat vár napjaink fő kérdéseire, ezt kell a következő hat hónap középpontjába állítani.

Paul Tang (szocialista)

Napjaink problémáit csak Európai szintű együttműködéssel tudjuk megoldani, legyen szó a menekültválságról, vagy éppen az adóelkerülésről. Még mindig a félelem uralja a lépéseinket és a nemzeti érdekeinket helyezzük előtérbe, így azonban mindannyian csak veszítünk. A migráció problémája megosztja az embereket, sokan már Európa határainak lezárásáról beszélnek. Ez nem vezet sehová. Remélem, hogy a holland elnökség a közös értékeinket és érdekeinket hangsúlyozza majd a tagállamok felé, szavakkal és tettekkel egyaránt.

Peter Van Dalen (konzervatív-reformer)

Hollandia úgymond a végrehajtás elnöke lesz. Végre kell hajtani a már meglévő és az újonnan bevezetni kívánt uniós szabályokat a tagállamokban. Európai szintű szabályozás szükséges a közúti közlekedésre, a halászatra, az euróra, Schengenre, a bankokra vonatkozóan és még számos egyéb területen. Az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése katasztrófa lenne az EU és Hollandia számára is, mindent meg kell tenni, hogy ezt megelőzzük. A Pakisztán és az Unió között fennálló kereskedelmi egyezmény értékelésénél Hollandiának biztosra kell vennie, hogy Pakisztán tiszteletben tartja a vallási kisebbségek jogait. Meg kell szüntetni az országban a visszaéléseket az istenkáromlásra vonatkozó törvényekkel.

Hans Van Baalen (liberális)

A holland elnökségnek a belső piac és kereskedelem megerősítésére kell koncentrálnia. A TTIP is kulcsfontosságú. Egyedül a gazdasági növekedés jelenthet megoldást jelenlegi problémáinkra. A holland elnökségnek dolgoznia kell a menekültválság megoldásán, Schengen problémáján, az EU és Oroszország közötti kapcsolaton, az MH17-es repülőgép tragédiájának kivizsgálásán, az Egyesült Királyság kérdésén, illetve az Iszlám Állam elleni fellépésen, Szírián belül és kívül egyaránt. Európa határainak hatékony ellenőrzése elengedhetetlen az EU biztonsága szempontjából és hozzájárul, hogy fel tudjuk venni a harcot az illegális bevándorlókkal és megoldást találjunk a menekültválságra.

Anja Hazekamp (baloldali)

Azt várom a holland elnökségtől, hogy egy élhető bolygó kialakításáért dolgozzon. Ez magában foglalja az állatok, a természet és a környezet védelmét. 2016-ban drasztikusan csökkenteni kell, hogy milyen hosszú ideig szállíthatók az állatok, véget kell vetni a túlhalászásnak, be kell tartatni a természetvédelmi szabályokat és tiltani kell a hormonháztartásban változásokat okozó anyagok használatát. Ezekben a nehéz időkben Hollandiának a tolerancia, az együttérzés és a fenntarthatóság értékeit kell képviselnie. Védeni kell a magánéletet és a szabadságot, ezeket nem szabad feláldozni a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva.

Bas Eickhout (zöldpárti)

Az elnökségi időszak jó lehetőséget kínál Hollandia számára, hogy kiemelt státuszt érjen el a tagállamok között az EU-ban. A tiszt betöltésével az ország hozzájárulhat, hogy közös európai megközelítés szülessen például a menekültválság, a klímaváltozás és az adóelkerülés tekintetében, amelyek megoldása eddig nagyon lassan haladt. Hollandia lépéshátrányban van a megújuló energiahasználat terén, vajmi kevés együttérzést mutat a menekültválság problémájában és adóparadicsomként tartják számon. Az uniós elnökség remek alkalom arra, hogy ezeken gyorsan változtassunk.

Marcel de Graaff (Nemzetek és Szabadág Európája)

Semmit nem várok a holland uniós elnökségtől. A jelenlegi kormány katasztrófát jelent az ország számára, csak végrehajtja a Brüsszelből érkező döntéseket. Rutte úgy táncol, ahogy Juncker fütyül és lerombolja az országot. Egy olyan kormány, amely valóban Hollandia érdekeit szolgálja, már lezárta volna a határokat és elfogta volna azokat, akik visszatérnek Szíriából. Ki kell lépnünk az EU-ból, az eurózónából és Schengenből, ez azonban nem történik meg Rutte vezetése alatt. Szégyen!