A betegségek sajnos nincsenek tekintettel a nyaralásra, ezért fontos, hogy európai utazásunk során megkapjuk a szükséges egészségügyi ellátást. Ebben segít az egészségbiztosítási kártya – hívja fel a figyelmet az Európai Parlament.

Az európai egészségbiztosítási kártya olyan ingyenes kártya, amelyet minden országban a nemzeti egészségbiztosítási szolgáltató bocsát ki. A kártyával utazásunk, ideiglenes tartózkodásunk során az EU bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe vehetjük az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szükségünk van. Ugyanazok a feltételek vonatkoznak ránk, mint az adott országban biztosítással rendelkezőkre.

Mire nem lehet használni?

Az európai egészségbiztosítási kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást és nem garantál ingyenes szolgáltatásokat – előfordulhat ugyanis, hogy az adott tagállamban biztosított személyeknek fizetniük kell az egészségügyi ellátásért, így ez a szabály vonatkozik ránk is. A kártya emellett nem fedezi a költségeinket, ha kifejezetten azzal a céllal utazunk egy másik országba, hogy orvosi kezelést vegyünk igénybe.

További információk