A turisztikai érdekképviseletek vezetői szerint az elmúlt évek legjelentősebb ágazati intézkedése az „online szobatükör”, azaz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jövő évtől tesztüzemben tervezett bevezetése.

A fejlesztés lényege, hogy a szálláshely-szolgáltatóknak kötelező lesz egy felhőalapú szolgáltatást nyújtó informatikai rendszerre feltölteni adataikat. A szoftver bevezetésével a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul a fejlesztés.

Guller Zoltán, a MTÜ vezérigazgatója a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) szakmai rendezvényén elmondta, hogy a magyarországi turizmus csaknem egyharmadát „nem lehet látni”, de problémát jelent a forgalmi adatok késleltetett közlése is. Az online szobatükör terve két évvel ezelőtt indult. A tervek szerint a működési engedély feltételéül szabnák az online szobatükör alkalmazását. Hozzátette: 2019-től évek alatt fokozatosan vezetnék be a rendszert, a teljes bevezetés 3-4 évet vehet igénybe.

Kitért arra, hogy jelenleg a magyarországi szállodákban több mint 20 féle szoftvert használnak. A szállodákban futó szoftverek fejlesztőinek kell olyan megoldást kialakítani, ami lehetővé teszi az egységesítést egy felületen – mondta, hozzátéve: kumulálható statisztikai adatokat gyűjtenének, így a küldőországot vagy a vendég korát. Adatvédelmi okok miatt személyes adatokat nem – húzta alá.

A tervek szerint okostelefonos appot írna az állam, amibe a kisebb szállásadók is valós idejű adatokat szolgáltatnának. Mindez pontos előrejelzéseket tenne lehetővé, és a vállalkozásoknak is fontos visszajelzést jelentene – mondta. A program online alkalmas lehet később az adóügyintézés megkönnyítésére, az adatszolgáltatás leegyszerűsítésére is. Számos jogszabálymódosítás szükséges még a rendszer bevezetéséhez, mindez azonban az elmúlt évek legjelentősebb ágazati intézkedése lenne – vélekedett. Aláhúzta: a program bevezetését minden ágazati adófizető támogatja, a szállodaszövetség és az airbnb-szövetség is.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) általános alelnöke hangsúlyozta: a szövetség üdvözli a szoftver bevezetését, mivel egyenlő versenyhelyzetet teremt, a marketingcél mellett hosszú távon az ágazat fehéredéséhez járul hozzá. Ennél jobb megoldás még nem született – húzta alá.

Könnyid László MSZÉSZ-elnök arról beszélt, hogy a statisztikai hivatal két hónappal később közöl forgalmi adatokat, amelyek kizárólag kereskedelmi szálláshelyekre vonatkoznak. A nem mért szálláshely pedig nem jelenik meg az ágazati statisztikákban. Szeretnék, ha minden piaci résztvevő egyenlő feltételekkel venne részt a vendégekért folytatott versenyben, a tisztességes piaci magatartást ösztönző rendszer a munkavállalók érdeke is.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke kiemelte, a tavaly elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia célul tűzte ki, hogy valós piacismereten alapuljanak a szakpolitikai döntések. (MTI)