A magyar lízingpiac az első negyedévben 16 százalékos bővülést ért el, a növekedésben fontos szerepet kapott az kis- és középvállalkozások (kkv) egyre nagyobb finanszírozási igénye. Az első negyedévben minden 1 millió forint kihelyezésből átlagosan 715 ezer forint került a kkv-szektorhoz.

Az idei első negyedévben 16 százalékkal 147 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg a magyarországi lízingpiacon – derül ki a Magyar Lízingszövetség közleményéből. A fejlődés nagyban köszönhető a jármű- és gépfinanszírozásnak, de érdemes megnézni a növekedést onnan is, hogy kik vették igénybe a finanszírozást. Ebből a szempontból a kis- és középvállalkozások kulcsszerepet kapnak a piacon.

Az idei első negyedévben ugyanis a kihelyezett összeg 71,5 százaléka került a kkv-szektorba – ismertette Nyikos Katalin, a szövetség elnöke. A kis- és középvállalkozások beruházási és fejlesztési kedve egyértelműen javult részben a gazdasági növekedésnek köszönhetően, az alacsony kamatkörnyezet miatt pedig olcsón juthatnak hozzá a rugalmas és költséghatékony finanszírozáshoz az érintett cégek.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai számára eddig és a jövőben is kiemelt szerepet játszanak a kkv-k. A várható növekedés azért is valószínűsíthető, mert a 2017-ben a vállalati hitelezés 10 százalékos bővülését meghaladó, 11,4 százalékos volt a kkv-k esetében. A jövőbeni bővülés szempontjából pedig fontos, hogy Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2018 tavaszán készített felmérése szerint a vállalati konjunktúramutató értéke 53 ponton állt, ez az érték pedig 1998 óta a legmagasabb szint, tehát a vállalatok megítélése szerint kedvező a gazdasági környezet.

A nemzetközi példák is azt mutatják, hogy a kkv-k körében népszerű a lízingfinanszírozás: az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank SAFE elnevezésű átfogó felmérése szerint Európában egyre nagyobb a lízingfinanszírozás aránya és a hiteljellegű termékek után a lízingkonstrukciók a legnépszerűbbek. A SAFE felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar kkv-k számára a támogatások után a lízing a legrelevánsabb finanszírozási forma – emelte ki Nyikos Katalin.

Ráadásul az elmúlt hat hónapban az elmúlt 6 hónapban lízinget vettek igénybe a legnagyobb arányban. A Magyar Lízingszövetség szakértői azt is kiemelték, hogy a gyorsan fejlődő és exportáló cégek a lízinget tartják a legfontosabb és egyik legnépszerűbb finanszírozási konstrukciónak.

A szükséges fejlesztéseket, beszerzéseket az átlagnál sokkal nagyobb arányban bonyolítják le lízing segítségével, mint a konkurens bankhitellel. A lízing ugyanis alkalmasabb forma a folyamatos, nagyobb arányú fejlesztésekre. Számokban ez úgy néz ki, hogy a gyorsan fejlődő kkv-k 53 százaléka, az exportőrök 52 százaléka választotta a lízinget, míg a bankhitel ezeknél a cégeknél alacsonyabb aránnyal részesedik. A gyorsan növekvő cégek 27 százaléka, az exportőrök 28 százaléka vett igénybe lízingfinanszírozást az elmúlt hat hónapban, míg a bankhitel 18, illetve 21 százalékos volt.

A Magyar Lízingszövetség piaci tapasztalatai szerint a kkv-k elsősorban az alacsony finanszírozás költség, az alacsony önerő, valamint a pótlólagos fedezetek szükségtelensége miatt voksolnak a lízingkonstrukciókra. A lízingszövetség várakozásai szerint a folytatódó gazdasági növekedés, a vállalkozások fokozott fejlesztési kedve, a beáramló uniós források miatt az üzleti szektor szereplői, ezen belül is a kis- és középvállalkozások körében növekedhet a lízingfinanszírozás szerepe.