Rendkívüli szervezettséggel folytatta tevékenységét az a bűnszervezet, amely külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedve több mint egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban leplezték le őket.

A gyanú szerint a jól szervezett bűnelkövetői kör egy férfi és egy nő irányításával főként Németországból és Ausztriából vásárolt műtrágyát. A beszerzett árut papíron uniós és hazai székhelyű bukócégeken keresztül értékesítették hazai beszerző cégeknek, amelyek végfelhasználóknak adták tovább.

A bukócégek által kiállított fiktív számlák felhasználásával több mint egymilliárd forint áfát csaltak el az állami költségvetésből – olvasható a NAV honlapján.

Az irányítók könyvelőt, és két összekötő embert is alkalmaztak; utóbbiaknak a szervezeti szintek közötti kapcsolattartás mellett főként az árumozgás átpapírozását, a hamis dokumentáció kezelését intézték. Az áru tényleges útját próbálták követhetetlenné tenni.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói és kollégáik kétnapos akcióban 49 helyszínen dolgoztak. Tanúkat és nyolc gyanúsítottat kihallgattak. Emellett a bevetési járőregységek az ügyhöz kapcsolódó közúti ellenőrzést tartottak.

Az ország összes régióját érintő akcióban a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérült: sokmillió forint készpénz, ékszerek, huszonhárom ingatlan, hét gépjármű, az ügyben érintett gazdasági társaságok üzletrészeinek lefoglalása, illetve zár alá vétele, továbbá negyvennégy bel-és külföldi bankszámla „befagyasztása”, továbbá 5200 tonna műtrágyakészlet lefoglalása eredményezte a teljes kármegtérülést.

A két irányító, a két összekötő ember, és a „bűnszervezet könyvelőnője” előzetes letartóztatásban van. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik, a bűncselekmény miatt büntetésként akár tizenöt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.