Ha az Európai Unió országai között az utolsó 3-4 között foglalunk helyet az általános fejlettségünkben, akkor ne csodálkozzunk, hogy az egészségügyben is ott vagyunk – reagált a KSH egészségügyi kiadásokról készült tanulmányára Mihály Péter a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A KSH adatai szerint Magyarországon az egy lakosra jutó egészségügyi kiadás 2015-ben  1371 euróra rúgott, míg az EU-28 átlaga 2781 euró volt – írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi kiadások 7,1 százalékos GDP-arányának tekintetében is az alsó harmadban foglaltunk helyet tavaly előtt, az EU-28 átlag itt 9,9 százalék volt. Az egészségügyi kiadások GDP-hez viszonyított aránya 2003-ban még 8,1 százalékot tett ki.

Mihályi Péter közgazdász szerint a jövőre nézve ez a tendencia egyfelől marad, másfelől tovább fog romlani, hiszen tovább folyik a magánszférába való átáramlás. Vagyis egyre többet költ a magyar lakosság magánegészségügyre.

A magyar háztartások a jövedelmük 4,7-4,9 százalékát költik egészségügyre. Mihályi Péter szerint ez nem is olyan rossz arány. Az európai országokhoz képest a magyarok sokat költenek gyógyszerre, havi 10 milliárd forintot hagyunk a patikákban.

Az elmúlt években legalább 500 milliárd forintot költött a magyar állam uniós pénzből a kórházak korszerűsítésére. Vidéken óriási változások történtek, tényleg megújultak az intézmények, de ezek a kapacitások nincsenek kihasználva, mert nincs elég orvos és nincs elég ápolónő. – A fejlesztések többsége ezért pazarlás volt – tette hozzá a közgazdász.