Öt perc alatt végeztek a gázszereléssel, a munkáért 14 ezer forintot kértek. A fogyasztó majdnem pórul járt, mert aláírta a munkalapot.

A fogyasztó egy gázszolgáltatót bízott meg szerelési munkálatok elvégzésével. A jogszabály szerint a felhasználó igénye alapján külön díj ellenében is végezhet a földgázelosztó szolgáltatásokat. Ilyen lehet például a földgázellátás visszakapcsolása, ha a kikapcsolás jogos volt vagy a gázóra rendkívüli leolvasása, vagy előre fizetős fogyasztásmérő felszerelése. Jelen esetben a panaszos a gázszolgáltatás szüneteltetését kérte.

A vállalkozás által kiküldött két szerelő, a panaszos elmondása szerint 5 perc alatt elvégezte a szükséges teendőket, a munkalapon azonban 20 perces munkaidő szerepelt. A kérelmező a Budapesti Békéltető Testület segítségét kérte, utólag ugyanis sokallta a kifizetett 14 ezer forintot.

Szigorú szabályok állapítják meg, hogy pontosan milyen alapon és mennyit kérhet el a szolgáltató ilyen tevékenységért. Ez alapján a vállalkozás minden megkezdett óráért számolhat fel díjat, minden olyan munkatárs után, aki a szolgáltatás nyújtásában közreműködött.

Az említett esetben a fogyasztó végül nem tudta érvényesíteni a teljes igényét, mivel a munkalapot aláírta és ezzel elfogadta az abban foglalt tényeket. A munkaidő bizonyítása utólag lehetetlen volt, miközben ezt a helyzetet a fogyasztó könnyen elkerülhette volna, ha körültekintően jár el.

A benyújtott bizonyítékok alapján kiderült, hogy érdemi munkát valójában csak az egyik szerelő végzett, a másik csupán a helyszínen volt jelen. A vállalkozás azonban mindkét szerelő munkadíját felszámolta a fogyasztónak. Ennek megfelelően a Testület úgy döntött, hogy a 14 ezer forintból csak az egyik szerelő díja, vagyis a 7 ezer forint volt jogos.

A Budapesti Békéltető Testülethez érkezett ügyekről itt olvashat.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja