A német költségvetésben a Deutsche Bank elemzőinek gyorsszámítása szerint az idén 7,2 milliárd eurós kiadást jelenthet a korábban vártnál félmillióval több menedékkérő.

A német kormány az év elején még arra számított, hogy 2015-ben 300 ezer menekült érkezik az országba. A számuk azonban ennél jóval nagyobb lesz – csak júliusban 200 ezren érkeztek –, így Berlinben is már 800 ezerre számítanak. Ez természetesen jelentősen megnöveli az állami kiadásokat, a kérdés az, hogy pontosan mennyivel.

A menekültáradat miatt Bajorország az idei kiadás-előirányzatot 500 millió euróval emelte meg, de már a 2016-os tervezetet is megnövelte – nem kevesebb, mint 900 millió euróval. Hasonló lépéseket tett a többi tartomány is, az extra költségek egy részét új, állandó álláshelyek megteremtésére, másrészt a menekültek fogadására, elhelyezésére, egészségügyi ellátására fordítják.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint nem lehetséges a problémáról átfogó fiskális elemzést készíteni – szögezik le a Deutsche Bank szakemberei egy nemrég megjelent áttekintésükben. Becsülni mindazonáltal lehet. A legnagyobb tételt a szövetségi kormányok által az önkormányzatoknak nyújtott támogatás jelenti, amely a Deutscher Landkreistag adatai szerint átlagosan 6700 euró/fő évente – ez a felmerülő költségek nagyjából 90 százalékát fedezi. Az egyes szövetségi államok között eltérések mutatkoznak; a türingiai adatok alapján a teljes költség nagyjából 9000 euró/menedékkérő lehet. (Ez nem tartalmazza a biztonsági kiadásokat vagy nyelvtanfolyamok költségét, amelyek a központi költségvetést terhelik.)

9000 euróval számolva a korábbi becslés szerinti 300 ezer fő a szövetségi államoknak és a központi költségvetésnek 2,7 milliárd eurós tételt jelent; az új, 800 ezres prognózis mellett 7,2 milliárd eurót. Az utóbbi összeg nagyjából 2200 milliárd forint, a 2014-es (piaci beszerzési áron 31 864 milliárd forintos) magyar GDP valamivel kevesebb, mint 7 százaléka. A német viszonyok persze mások: Németország GDP-je tavaly 2900 milliárd euró volt, a 7,2 milliárd eurós „menekült-tétel” tehát nagyjából a GDP 0,25 százaléka.