Végül alig valamivel több mint hárommilliárd forintért sikerült eladni a Magtárház Kft. adonyi kikötő és logisztikai bázisát. Magyarország legnagyobb gabonaraktárát eredetileg 15 milliárd forintért hirdette meg a felszámoló, a magyar állam óriási bukott az ügyleten.

Sokadik nekifutás után, jóval a becsült értéke alatt sikerült csak eladni a hányatott sorsú Magtárház Kft.-t. – írja a Világgazdaság. A cég elsőként kirendelt felszámolója 2012 novemberében az adonyi logisztikai bázist még 15 milliárdért próbálta eladni.

A Magtárház Kft.-t a kormány 2013 júliusában stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezután minden kötelezettségvállalás vagy kifizetés csak a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. jóváhagyásával történhetett meg.

Az NRN először 10,7 milliárd forintért hirdette meg a céget, majd az ár több kiírás során egyre csökkent, legutóbb már csak 6,1 milliárd forint volt a komplexum irányára. A napokban végül egy, valamivel több mint 3 milliárd forintos ajánlatot nyilvánítottak eredményesnek - írta a lap.

Az ország legnagyobb gabonaraktárának építéséről még a szocialista kormány idején döntöttek, hogy tárolni tudják majd az uniós intervenciós készleteket, ám a létesítmény 2006-os átadása után megszűnt az intervenciós rendszer.

A beruházást annak idején legnagyobbrészt az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) finanszírozta, amelynek az ügylet nyomán 13 milliárd forint követelése maradt fenn. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja