Csütörtöki hatállyal megszűnik húsz olyan eljárási illeték és igazgatási szolgáltatási díj, amely az állampolgárok és vállalkozások széles körét terhelte.

A megszűnő terhekből 15 a magánszemélyeket, 5 a vállalkozásokat érinti. Díjmentessé válik egyebek mellett a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az elektronikus nem hiteles tulajdoni lap évenkénti kétszeri lekérdezése, az anyakönyvi kivonat kiállítása és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléséhez szükséges igazolás.

A vállalkozásoknak ezután ingyenes lesz a cégalapítás, és megszűnnek az alapítással kapcsolatos egyéb költségek is, ami a kis- és középvállalkozásokat érinti kedvezően – közölte a Miniszterelnökség.

Hozzátették, hogy az állami rezsicsökkentéssel összesen 14 milliárd forint megtakarítás maradhat az állampolgároknál és vállalkozásoknál, miután a tavalyi 12 milliárd forint után idén újabb 2 milliárd forint megtakarítás jelentkezik: ebből 1,5 milliárd a vállalkozásoknál, félmilliárd a lakosságnál marad.