Megjelent az összes pénzügyi eszköz felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében.

A GINOP és a VEKOP keretében, a 2014-2020-as uniós időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forint áll rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Az NGM pénteki közleménye szerint az államtitkár felidézte, hogy az előző, 2007-2013-as időszak pénzügyi eszköz forrásaihoz viszonyítva több mint háromszor nagyobb az elérhető összeg. A kormány kiemelt célként határozta meg a 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető források kihelyezésénél, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak fejlesztési forráshoz – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

Az európai uniós, visszatérítendő források közvetítésével a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) bízta meg, amely ennek érdekében létrehozta az MFB Pontok hálózatát. A közlemény szerint az MFB Pontok modellje egyedi magyar megoldás, amely egyesíti a különböző közvetítői rendszerek előnyeit és gyorsabbá, olcsóbbá, hatékonyabbá teszi az uniós visszatérítendő források szétosztását.

A jelenleg országszerte elérhető 442 MFB Pont mellett még ebben az évben újabb 200 MFB Pont kezdi meg működését. Ezzel a jelenlegi négy hitelintézeti partner – Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. – mellett újabb pénzintézetek vállalhatnak szerepet az uniós forrásközvetítésben, a hálózat bővítésére kiírt közbeszerzési eljárás lezárulása után.

A pénzügyi eszközök kiemelten öt tematikus területet támogatnak: a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítését; a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozását; a foglalkoztatást és a munkavállalói mobilitás ösztönzését; az infokommunikációs technológiához, IKT-hoz való hozzáférés elősegítését és e-technológiák használatának, minőségének fokozását; valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést minden ágazatban.

Jelenleg összesen 7 hitel és 9 kombinált hitelprogram érhető el a 442 MFB Ponton, az év végéig pedig 7 kockázati tőkeprogram is segíti a vállalkozásokat versenyképességük megerősítésében – közölte az államtitkár. (MTI)