Idén 15 milliárd forintos keretösszeggel hirdetett meg beruházási támogatást nagyvállalatok számára a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kérelmeket szeptember 30-ig lehet benyújtani.

A kormany.hu oldalon közzétett dokumentum szerint a kormányzati célként megfogalmazott újraiparosítás és iparfejlesztés indokolja a beruházások támogatását. A nagyvállalatok jelentős mértékben járulnak hozzá a gazdaság növekedéséhez – különösen a feldolgozó- és építőiparhoz -, valamint a modernizációhoz – írták.

A támogatási döntések meghozatalánál többek között vizsgálják, hogy a beruházások mennyiben járulnak hozzá a termelési folyamat modernizálásához, mekkora árbevételt, hozzáadott értéket vagy kiviteli lehetőséget jelentenek, hány munkahelyet teremtenek, melyik régióban valósulnak meg és milyen arányban segítik a megújuló energia felhasználását. A kiírás szerint támogatás csak akkor nyújtható, ha ösztönző hatásokkal jár.

A támogatásra magyarországi székhelyű vagy telephellyel, fiókteleppel rendelkező és legalább három üzleti évet lezárt vállalkozások jelentkezhetnek, amennyiben legalább 50 főt foglalkoztatnak belföldön. A támogatást igénylő a beruházását a támogatási szerződésben vállalt feltételek mellett az érintett régióban legalább a projekt befejezését követő 5 évig köteles fenntartani.

Az igényléseket az NGM vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága fogadja postai úton, a formanyomtatvány a minisztérium honlapjáról tölthető le. A támogatási szerződéseket 2018. december 31-ig lehet megkötni, a támogatásoknak 2019. június 30-ig kell megkötni. (MTI)