Az utóbbi hat hónap alatt az agrárembargó miatt lefoglalt élelmiszerek 90 százalékát megsemmisítették – jelentették be hétfőn Moszkvában.

Az orosz kormány rendszeresen közzéteszi az agrárembargó miatt megsemmisített élelmiszerekről szóló adatokat. A hétfői információ szerint augusztus 7. és február 7. között 2541 tonna növényi eredetű élelmiszert koboztak el, és ebből 2368 tonnányit megsemmisítettek. Ezen kívül 182 tonna, az országba illegálisan bevitt hústerméket is lefoglaltak, amelyből 120 tonnát ugyancsak elégettek.

Korábban több segélyszervezet kérvényezte, hogy az élelmiszereket osszák szét a rászorulók között, azonban ehhez nem járult hozzá a Kreml. Ideológiai alapon indokolták a döntést, mondván: a törvényeket megsértő módon érkezett árukat sehol nem lehet felhasználni.

Az agrárembargót Vlagyimir Putyin államfő utasítására 2014. augusztus 6-án léptették életbe, majd 2015 augusztusában további egy évre meghosszabbították a hatályát. Oroszország többek között ezzel reagált az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós politikájára.