Dánia változatlanul a legkevésbé korrupt ország, míg Magyarország az ötvenedik a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet szerdán Berlinben kiadott jelentésében.

Egyetlen ország sem mentes a korrupciótól, a világ országainak 68 százalékánál, köztük a vezető gazdasági hatalmakat összefogó G20 csoport minden második tagjánál továbbra is erős a korrupciós fertőzöttség a közszférában – áll a TI Korrupció Érzékelési Index felmérését bemutató jelentésben

Több mint 6 milliárd ember él olyan országban, amelyben súlyos a korrupciós helyzet, és a szegény országokat évente ezermilliárd dollár kár éri a korrupció miatt.

A korrupciónak a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján értékelik az országokat. A mutató értéke 0 (nagyon korruptnak érzékelt) és 100 (nagyon tisztának, átláthatónak érzékelt) között mozoghat. A TI 2015-ös felmérésben 168 országot állítottak rangsorba.

Az élen ismét többnyire észak-európai országok végeztek. Az első Dánia 91 ponttal, a második Finnország 90, a harmadik Svédország 89 ponttal. Az első tízben van még Új-Zéland, Hollandia, Norvégia, Svájc, Szingapúr, Kanada és Németország is. A TI vizsgálata alapján a közhatalom ezekben az országokban szolgálja leginkább a közjót, és ezekben az országokban a leginkább átlátható az állam működése.

A lista végén sincs nagyobb változás az utóbbi évekhez képest, a legkorruptabb és legkevésbé átláthatóan működő államok körébe továbbra is Dél-Szudán (15 pont), Szudán (12 pont), Afganisztán (11 pont), Észak-Korea (8 pont) és Szomália (8 pont) tartozik.

Az utóbbi négy évet együttvéve a legnagyobb mértékben Líbiában, Ausztráliában, Brazíliában, Spanyolországban és Törökországban romlott, és Görögországban, Szenegálban és Nagy-Britanniában javult a korrupciós helyzet, amelyet nemzetközi intézmények és tudományos intézmények szakértőinek értékelése alapján határoznak meg.

A magyarországi korrupciós helyzetet az egy évvel korábbi 54 pont után 51 pontra értékelték, ezzel Magyarország az 50. helyre került, Szlovákiával, Horvátországgal és Bahreinnel együtt. Az Európai Unió 28 tagországát tekintve Magyarország az alsó harmadban van, megelőzve Görögországot (58. hely), Romániát (58. hely), Olaszországot (61. hely) és Bulgáriát (69. hely).

A TI teljes listája itt olvasható.